Koelinstallatie kerncentrale Fukushima valt even uit, maar verder geen problemen na Tsunami-waarschuwing

De tsunami-waarschuwing in twee Japanse kustprovincies is ingetrokken. Een waarschuwing voor golven tot 3 meter werd afgegeven na een beving gisteravond van 7,4 voor de kust van Fukushima. De koelinstallatie van een van de reactoren viel even uit, maar werd al snel weer opgestart, laat beheerder Tepco weten.

Bewoners vluchtten massaal naar hoger gelegen gebieden. De autoriteiten roepen mensen nog steeds op om weg te blijven van de kust. Bij de beving zijn enkele mensen lichtgewond geraakt, maar er zijn geen berichten over noemenswaardige schade.

De hoogste golf die uiteindelijk werd gemeten was 1,4 meter in Sendai, zo'n 70 kilometer van Fukushima. In die plaats, waar in 2011 een kernramp plaatsvond na een zeebeving en tsunami, zijn golven tot 1 meter gemeten.

Rivieren

Op Twitter verschenen verschillende video's van golven die landinwaarts stroomden.

Bij de kerncentrale in Fukushima waren dit keer geen grote problemen. De koelinstallatie van een van de reactoren viel even uit, maar werd al snel weer opgestart, laat beheerder Tepco weten.

In 2011 overspoelde een tsunami de centrale waarna drie reactoren oververhit raakten en er straling weglekte. Als gevolg van die beving met een kracht van 9.0 kwamen 18.000 mensen om het leven.

Japan ligt in een heel actief gebied wat betreft aardbevingen. Ongeveer 20 procent van alle bevingen van 6.0 of hoger treffen het land.