"Heil Trump!": neonazi's doen Hitler-groet terwijl ze de overwinning van Trump vieren

De verkiezingszege van Donald Trump wordt bij neonazi's met vreugde onthaald. Het gezicht van die beweging is Richard Spencer. Dit weekend hield hij een toespraak voor zijn aanhangers en zij vierden de overwinning met de Hilter-groet, terwijl ze "Heil Trump" schreeuwden.

Toen CNN gisteren een item over extreemrechts uitzond, kwamen ze onder vuur te liggen voor een uitspraak van Spencer die ze in beeld lieten verschijnen. De man zou op de bijeenkomst de vraag hebben gesteld of "joden wel mensen zijn". Zoiets kon voor veel kijkers niet op CNN, maar uiteraard heeft hij het wel gezegd. Zaterdag sprak hij een menigte toe in Washington en hij liet duidelijk blijken tevreden te zijn met de overwinning van Trump.

"Heil Trump! Heil onze mensen! Heil de overwinning!", riep hij terwijl het publiek applaudisseerde en hier daar een Hilter-groet werd gedaan. Het is vooral sinds de campagne van Trump dat ze zich in de VS bewust worden van het feit dat er een neonazistische beweging bestaat. Zij stonden aan de kant van Trump en gebruikten zijn uitlatingen om zelf aandacht te krijgen. "Niemand zal ons eren om eervol te verliezen, niemand rouwt over de misdrijven die tegen ons gepleegd zijn. Voor ons is het veroveren of sterven."

 

Lügenpresse

De beelden hierboven maken deel uit van een documentaire van The Atlantic. Spencer viel vooral de grote media aan. Zij hebben zich in zijn ogen te veel tegen Trump gekeerd. Hij noemde hen de 'Lügenpresse', een term die de nazi's destijds in Duitsland gebruikten, en die nu weer populairder wordt onder de extreemrechtse bewegingen. Hij zei dat de pers "zich duidelijk tegen Trump gekeerd heeft en tegen het voortbestaan van blank Amerika". En: "Op die manier zijn ze echt de deur voor ons aan het openen."

Als drijfveer achter de beweging schrijft Spencer ook blogs waar stevige taal op staat. Zo noemde hij Martin Luther King al vals. Hij roept op tot een "vredevolle etnische schoonmaak".

Sinds zijn verkiezing krijgt Trump weer steeds vaker te maken met dit soort figuren die in hem een belangrijke figuur voor de toekomst zien. Op CNN zei een woordvoerder van het overgangsteam van Trump: "President-elect Trump heeft alle vormen van racisme altijd afgekeurd en hij was verkozen omdat hij een leider is voor ieder Amerika. Iets anders denken is een verkeerde interpretatie van de beweging die Amerikanen van alle achtergronden verenigde."