Wat krijgen we nu? Light frisdranken maken je dikker

Drink je ook soms light frisdranken omdat je suiker wil vermijden? In het vervolg kies je beter toch iets anders, want een onderzoek over light frisdranken heeft choquerende resultaten opgeleverd. Aspartaam, dat gebruikt wordt om suiker in de light frisdranken te vervangen, zou niet helpen om te vermageren, maar zou juist dikker maken. Vooral in combinatie met vet eten zou aspartaam heel slecht zijn.

Je denkt waarschijnlijk dat je goed bezig bent door te kiezen voor light frisdranken in plaats van gewone frisdranken, maar dat blijkt helemaal niet te kloppen. Het probleem ligt hem dus bij aspartaam, dat gebruikt wordt om suiker te vervangen.

Er is al langer veel te doen om aspartaam. Het vervangmiddel van suiker zou volgens velen kanker veroorzaken, maar wordt nog steeds gebruikt omdat het in kleine hoeveelheden wel veilig zou zijn. Het voordeel van aspartaam is dat het de smaak van bijvoorbeeld cola niet veel verandert. Pepsi heeft enkele maanden geleden in de Verenigde Staten aspartaam in zijn Pepsi Max vervangen door een andere zoetstof, maar kwam daarop terug door kritiek op de smaak.

Test op muizen

Een groep wetenschappers van het Massachusetts General Hospital heeft nu een onderzoek gedaan naar het effect van aspartaam op je gewicht. Ze namen vier groepen muizen en gaven die verschillend eten en drinken. De eerste twee groepen kregen gezond eten en één daarvan dronk gewoon water, de andere water met aspartaam. De twee andere groepen kregen vet voedsel en ook daar dronk één groep gewoon water en de andere water met aspartaam.

Bij de groepen met gezond voedsel was er weinig verschil, maar bij de groepen muizen die vet voedsel kregen, zagen ze iets verrassend. De muizen die aspartaam dronken, hadden het blijkbaar moeilijker om het vet af te breken en waren meer verzwaard dan de muizen die gewoon water dronken.

Na verder onderzoek blijkt dat aspartaam de werking van zogenaamde alkalische fosfatase zou tegengaan. Dat enzym zorgt ervoor dat je lichaam vet normaal sneller gaat afbreken. Wie dus light frisdranken met aspartaam drinkt, zorgt ervoor dat zijn lichaam te veel daarmee bezig is en niet meer kan zorgen dat vet wordt afgebroken. Vooral in combinatie met ongezond eten, zijn light frisdranken dus geen goed idee.

Lees meer