Het ziet er steeds meer naar uit dat er voor het eerst in 118 jaar een wolf rondloopt in Wallonië

Na 118 jaar zou er weer een wolf in Wallonië gespot zijn. Al in oktober hadden jagers gemeld dat ze in de provincie Luxemburg een wolf hebben gezien, maar nu worden de meldingen ook als geloofwaardig beschouwd. Dat bevestigt René Collin (cdH) , de Waalse minister van Natuur. Al zou het voorlopig wel over een geïsoleerd geval gaan.

In meer dan een eeuw zijn er geen geloofwaardige meldingen van wolven in Wallonië geweest, maar nu zou dat wel het geval zijn. Goed nieuws voor de natuur, want wolven zijn een beschermde diersoort en zijn zich in Europa aan het herstellen. Het is geen verrassing dat er een wolf in België zou rondlopen, want de roofdieren zijn al teruggekeerd in de grensgebieden.

Jean-Sébastien Sieux is directeur van het Departement Natuur en Bossen (DNF) en hij gelooft niet dat we nu terug van wolven in onze Waalse bossen kunnen spreken. Dit exemplaar kan wel echt zijn, maar het gaat vermoedelijk om een geïsoleerde wolf op doortocht. "In een familie wolven is er altijd competitie tussen de mannetjes, en sommige dieren zoeken een nieuw territorium. Ze komen dus kijken of onze bossen gunstig zijn voor een kolonie."

Niet gevaarlijk

We hoeven ook niet bang te zijn om nu in het bos te gaan wandelen. Minister Collin stelt dat er zeker geen sprake is van een meute wolven, en dat de wolf in kwestie normaal geen mensen zal aanvallen. Hij vindt genoeg voedsel in onze streken en zal ons met rust laten. Wie het meest te lijden kan hebben onder een terugkeer van wolven, dat zijn de landbouwers. Daarom wordt in Wallonië al opgeroepen tot een sensibiliseringscampagne voor landbouwers, zodat mens en wolf over de taalgrens misschien ooit weer vredevol naast elkaar kunnen leven.

Lees meer