Oeps... Voorzitter onderzoekscommissie Kazakhgate is zelf gedecoreerd door Orde Malta

De Kamer gaat in een onderzoekscommissie op zoek naar de vraag wat er precies gebeurd is in Kazakhgate. Die affaire draait rond de Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev, die een veroordeling voor fraude kon 'afkopen', dankzij een wet die snel-snel op zijn maat door het parlement zou gejaagd zijn. En in die affaire zou een streng katholieke groep, de Orde van Malta, een cruciale rol gespeeld hebben. Maar op het cv van de voorzitter van die onderzoekscommissie wordt duidelijk dat die zelf banden heeft met die orde. Al ontkent hij wel lid te zijn: hij heeft "een decoratie" gekregen.

Niet bepaald de gelukkigste keuze, zo zou je het toch kunnen noemen. Want het kleine partijtje cdH, de Franstalige christendemocraten, schoof haar oude rot Francis Delpérée naar voor als de nieuwe voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie in de Kamer rond Kazakhgate. Maar met die Delpérée is dus wel iets aan de hand. Want de spil in heel de affaire zou volgens sommigen de religieuze Orde van Malta zijn.

Via die Orde zouden politici in België de opdracht hebben gekregen om zo snel mogelijk de afkoopwet erdoor te jagen. Op die manier lukte het voor miljardair Patokh Chodiev om een zware rechtszaak te ontlopen. Het zou de Franse president Nicolas Sarkozy geweest zijn die een gunst wilde verlenen aan de Kazachse president, met wie hij op het punt stond een levering van legerhelikopters te ondertekenen. Daarvoor moest 'zakenpartners' van Kazachstan worden geholpen: en dus moest 1-2-3 dat zaakje van Chodiev geregeld zijn.

De Orde als spil

Die Orde van Malta is stokoud en streng katholiek. Ooit werd ze tijdens de kruistochten gesticht door de 'Orde van Sint-Jan', vandaag is het een conservatief clubje van rijke aristocratie en adel. Met een compleet eigen diplomatiek netwerk.

Volgens de Franse justitie was het grootkanselier Jean-Pierre Mazery die het eerste contact legde tussen senator Armand De Decker (MR), de Belgische spil, en een medewerker van de Franse president Nicolas Sarkozy. En die Orde van Malta duikt nog een tweede keer op, op het moment dat Chodiev zijn straf al een tijdje heeft afgekocht, als tussenstation om de Belgische prinses Léa een som van 25.000 euro te betalen, uit de zakken van Chodiev.

Een parlementaire onderzoekscommissie moet nu uitzoeken hoe de vork precies in de steel zit. Maar wat blijkt nu uit het CV van Delpérée, op de site van de Senaat? De voorzitter van de commissie zou zelf lid zijn van de Orde. Op Villa Politica verduidelijkte hij intussen geen lid te zijn, maar wel een decoratie te hebben gekregen, wat die nuance ook moge betekenen. Hij heeft dus een "Groot-kruis in de Orde van Malta". Afwachten of dat zijn voorzitterschap in het gevaar kan brengen.

Lees meer