“Make Germany great again”: Hitlers slogan was écht bijna identiek aan die van Trump

Adolf Hitler en Donald Trump, de vergelijking wordt steeds vaker gemaakt. Experts waarschuwen voor het mogelijke gevaar dat Trump voor de wereldvrede kan betekenen, maar neonazi's zijn blij met z'n verkiezing. In een opgedoken artikel uit 1934 beloofde Hitler, volgens de auteur, het volk immers "to make Germany great again". Iets wat Trump heeft beloofd om met de VS te doen.

Een toekomstige president van de VS vergelijken met Hitler, da’s straf. Toch worden er parallellen getrokken, die zwart-op-wit op papier staan. Het artikel uit 1934 was onderdeel van een serie “Modern Leaders of Men” en werd gepubliceerd in the Green Bay Press-Gazette in Wisconsin.

Hitler kwam in december 1924 vrij na landverraad. Duitsland was nog niet gerecupereerd van z’n nederlaag in Wereldoorlog II: een ‘ideaal’ moment dus om mensen warm te maken voor een nieuwe en betere episode in de Duitse geschiedenis.

"Make Germany great again”, was één van z’n slogans, staat letterlijk te lezen. Hij stak de schuld van de maatschappelijke problemen onder meer op Joden, Socialisten en Communisten. Bijna honderd jaar later pakte Trump in zijn presidentscampagne uit met "Make America great again”. En ook de verwijten aan Moslims en Mexicanen doen denken aan wat Hitler zei. Het kan natuurlijk ook allemaal puur toeval zijn. De geschiedenis zal het vertellen ...

Lees meer