Geen grap! Brussels café maakt kennis met danstaks en moet 40 cent per danser betalen

Vreemd verhaal uit Brussel, waar de eigenaars van café Bonnefooi ontdekt hebben dat ze vanaf december een danstaks zullen moeten betalen. Die blijkt al lang te bestaan, maar werd in het verleden niet consequent toegepast. Nicolas Boochie legde aan Bruzz.be uit dat ze 40 eurocent per persoon moeten betalen. Dat komt neer op 160 euro per maand.

Dat lijkt niet heel veel, maar over een heel jaar zal die beruchte danstaks het café zo'n 2.000 euro kosten. Mensen van de stad Brussel zijn verschillende keren incognito naar het café gekomen om te tellen hoeveel mensen aan het dansen waren. Voor hun taks gaan ze uit van 50 dansers in het weekend, wat neerkomt op 20 euro per avond. "Per jaar moeten wij dus bijna 2000 euro betalen aan deze taks, en dat geld zou ik persoonlijk liever aan de artiesten besteden die bij ons komen optreden."

Dansprotest

Only in Belgium ga je denken als dit hoort, maar blijkbaar is dat niet zo. Volgens Nicolas Boochie hebben ze in zijn thuisland Italië ook zoiets, en blijkbaar bestaat het ook in de VS. De belasting is geen uitvinding en Bonnefooi is er al jaren aan ontsnapt, omdat het soms niet eenvoudig is om voldoende mensen op te trommelen om naleving te controleren.

De tekst die bepaalt dat de stad zo'n belasting mag heffen bestaat dus wel degelijk. Hier kan je lezen wat daar dan precies in staat. Concreet redeneren ze dat 'gewone danspartijen' tot extra uitgaven op het gebied van veiligheid, rust en openbare orde leiden. Wat gaan ze dan bij Bonnefooi doen? Een verbod op dansen? Of iedereen bij het binnenkomen 40 cent laten betalen? Aan Bruzz.be verklapt de eigenaar dat hij een protestactie gaat organiseren. Vermoedelijk een ludiek dansprotest...