De Block keert op stappen terug: toch terugbetaling voor neussprays

Tijdens de winter zitten ze in het medicijnkastje van elke Vlaming: neussprays. Logisch dus dat Maggie De Blocks nieuwe maatregel om die sprays met ontstekingsremmers niet meer terug te betalen, waardoor ze tot 9 keer duurder worden, niet in goede aarde viel. Maar De Block keert daar nu op terug: de sprays krijgen een dubbel statuut. 

Allergiepatiënten kennen ze maar al te goed, Nasonex, Flixonase Aqua, Avamys of de generieke variant Mometasone zijn de go-to middelen voor chronische sinusitis en hooikoorts. En nu de winter in het land is, zien apothekers de verkoop van die middelen ook de lucht ingaan. Op voorschrift zijn ze nog niet te duur, maar het nieuwe plan van minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) brengt daar verandering in.

Het is te zeggen: bracht daar verandering in. Want De Block komt nu terug op haar plan om de sprays voorschrift-vrij te maken. Dat wil zeggen dat je niet meer naar de dokter zou moeten voor je onderhoudsdosis, maar dat wil natuurlijk ook zeggen dat ze niet meer terugbetaald worden. Prijs maal negen, logischerwijze kwam er veel protest.

Pech als je 'm echt nodig hebt

Die maatregel was oorspronkelijk bedoeld om het gebruik van de neussprays terug te drijven. Tegelijk brengt dat een aardig centje op: als iedereen z'n neusspray volledig uit eigen zak moet betalen, scheelde dat zo'n 15 miljoen euro op het overheidsbudget. Alleen, veel mensen hebben zo'n neusspray oprecht nodig, en deze maatregel leek vooral gericht op de overbezorgde bevolking.

En nu keert Maggie dus haar kar. De neussprays die door dokters worden voorgeschreven, worden toch terugbetaald, al zal het remgeld een beetje hoger liggen, maar ook zonder voorschrift blijven ze verkrijgbaar, aan de volle prijs. Om de regelgeving rond te krijgen, zal de oorspronkelijke voorschrift-loze neusspray wat later in de apotheker liggen. Half 2017 gaat de nieuwe neussprayregeling van kracht.

Lees meer