Hoe ironisch: Facebook wil fake news aanpakken en wist vervolgens “per ongeluk” posts van Mark Zuckerberg

Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft onlangs verschillende ideeën voorgesteld om nepnieuwsberichten zoals tijdens de Amerikaanse verkiezingen harder aan te pakken. Maar dat gaat wel heel ver, want Facebook heeft "per ongeluk" een paar posts van Zuckerberg verwijderd. "Geen hack, maar een fout in onze systemen", liet het bedrijf weten.

Mark Zuckerberg lag dagen onder vuur omdat hij volgens critici niet genoeg gedaan heeft om de verspreiding van misinformatie (door aanhangers van beide partijen) tijdens de Amerikaanse verkiezingen tegen te gaan. De Facebook-oprichter zelf vond de kritiek onterecht.

Maar vorige week gaf hij dan toch toe dat fake news op sociale media harder moet worden aangepakt. Dat scheef hij, samen met tal van andere ideeën, in een Facebook-post. Hij herhaalde dat het percentage aan misinformatie klein is, maar dat Facebook wel nog veel huiswerk heeft.

En waarom niet meteen voor eigen deur vegen? Zo werd een controversiële post van 12 november verwijderd waarin Zuckerberg aangaf dat 99 procent van wat mensen op Facebook lezen, klopt. Volgens hem zouden ook de nepberichten geen invloed hadden op de verkiezingsuitslag.

Nog negen andere posts verdwenen van de tijdlijn van Zuckerberg. “Het was geen hack, maar kwam door een fout in onze systemen. De posts zijn natuurlijk wel teruggezet'', zegt het bedrijf aan CNN.

De strijd gaat verder

Het plan om fake news aan te pakken gaat intussen verder. Het moet voor gebruikers onder meer gemakkelijker worden om berichten als fake te melden. Zuckerberg wil ook de technische systemen verbeteren om nepnieuws beter op te sporen. Daarnaast ziet hij ook een samenwerking zitten met journalisten en factcheckers, organisaties die berichten controleren. Verder wil hij fake nieuws labelen, zodat de lezers een waarschuwing krijgen als ze het bericht delen of lezen.

Lees meer