Hallo Brussel? Kopenhagen bewijst dat het wél kan: sinds vandaag meer fietsen dan auto's in de stad

Wie al in Kopenhagen geweest is, weet dat het vol rijdt met fietsen. Het contrast met bijvoorbeeld Brussel is enorm. Kopenhagen doet er dan ook alles aan om fietsers aan te moedigen en dat werkt. Er zijn zelfs meer fietsen dan auto's in de stad, iets waar Brussel nog iets van kan leren.

Fietsbruggen, brede fietspaden die hoger liggen en dus veiliger zijn en autovrije gebieden: Kopenhagen probeert al tien jaar om iedereen aan te moedigen om zoveel mogelijk de fiets te gebruiken. Zo investeert de Deense hoofdstad al 134 miljoen euro in fietsinfrastructuur. Het is dus zeker de moeite om Kopenhagen eens te bezoeken, lees hier wat er nog meer te beleven valt.

Vandaag bereikt de stad een belangrijke symbolische mijlpaal want voor het eerst zijn er meer fietsen dan auto's in de stad. Er zijn het afgelopen jaar 35.080 fietsen bijgekomen in Kopenhagen, waardoor er nu 265.700 zijn. Dat is meer dan de 252.600 auto's die rondrijden in de stad met 562.379 inwoners.

De socialistische burgemeester Morten Kabell wil nog veel verder gaan. Binnen nog eens tien jaar hoopt hij het centrum van Kopenhagen helemaal autovrij te maken.

Lees meer