't Is bewezen: van lopen leef je niet langer

We weten het, sporten is gezond en niemand heeft er genoeg tijd voor. Dus als het echt moet, dwingen we onszelf om nog eens Start to Run te proberen in de hoop dat we deze keer de vijf kilometer wel halen. Maar dat blijkt nu eigenlijk helemaal niet het gezondste te zijn dat je kan doen. 

Gaan joggen om je gezondheid een beetje te verbeteren? Dat klinkt misschien als een strak plan, maar een recente studie in het British Journal of Sports Medicine bewijst dat er eigenlijk een pak andere sporten zijn die je beter zou doen. Tenminste, voor de 80,000 proefpersonen die meededen aan het onderzoek, had lopen weinig invloed op hun levensduur.

Wie langer wil leven, zoekt beter een andere sport om zich op uit te leven: sporten met een racket (tennis, squash), zwemmen of aerobics geven op dat vlak een veel beter resultaat. Vanaf 150 minuten sport (drie keer per week, zeg maar) hadden zwemmers 28 procent minder kans om vroeg te sterven. Aerobicers hebben 27% meer kans om een lang leven te leiden. Maar tennissers doen het het allerbest: zij hebben bijna 47% minder kans om snel te sterven.

Lopen doet dus niet zo veel, terwijl het toch de sport is die aangeraden wordt voor beginnende sporters. Maar de onderzoekers verklaren dat ook gedeeltelijk omdat oudere mensen relatief weinig lopen: da's een sport voor jonge mensen. De effecten op lange termijn zijn dus momenteel nog niet zichtbaar.

Lees meer