Na de Most Wanted-website is er nu ook een adventskalender om criminelen te vangen

De Belgische Most Wanted-website, daar heb je misschien al iets van gehoord, maar er bestaat ook een Europese variant van. De publiciteit rond die Most Wanted-lijsten is zeker een reden voor hun succes en dus gaan ze bij Europol een stapje verder. Met een adventskalender voor criminelen. Elke dag wordt er ééntje onthuld. 

Je kent de adventskalender met chocolade, je hebt misschien al gehoord van de kaas-adventskalender, maar ken je nu ook de criminele editie? Want Europol heeft een systeem gevonden om naar Kerst af te tellen, dat bij voorkeur ook nog wat gezochte gangsters van de straten haalt. De Europol adventskalender. Yup, dat heb je goed gelezen.

De bedoeling is dat er gedurende 22 dagen elke dag een foto onthuld wordt van een gezochte Europese crimineel. Europol is de koepel voor 23 landen, dus wordt er elke dag een crimineel uit een ander land voorgesteld op sociale media. De eerste is Oostenrijker Tibor Foco, die gezocht wordt omdat hij in de jaren tachtig een prostituee vermoordde. Hij kreeg daar levenslang voor, en is al 21 jaar op de vlucht.

Bij elke gezochte crimineel hoort trouwens ook een filmpje. En daar zien we ook meteen dat Europol tot het uiterste gaat om deze mensen te vinden. Een kitcherig muziekje, sneeuwvlokken en daarbovenop een korte samenvatting van de misdaden van de most wanted in kwestie. Het is een beetje surrealistisch, maar Europol is duidelijk op zoek naar meer aandacht en een grotere pakkans. Hopelijk gaat het evengoed als met de Belgische website, die zonder sneeuwvlokken en kalender twee misdadigers wist op te pakken.