Big surprise: Ronaldo is ook kampioen in belastingontduiking

#Footballeaks, da's de term die net voor het weekend overal opduikt, want een datalek toont dat topvoetballers, zoals Ronaldo, geld versluisden via de Maagdeneilanden. Dat er geld gemoeid is met het topvoetbal, da's geen verrassing, maar dat ook CR7 een slordige 63 miljoen euro achterhoudt voor de fiscus, is wel nieuws. De Portugese spits houdt er blijkbaar een aantal offshorebedrijfjes op na.

63,5 miljoen euro, zoveel zo Cristiano Ronaldo naar de Maagdeneilanden gestuurd hebben, om daar belastingen te ontduiken. Da's wellicht de grootste conclusie die onder andere het Nederlandse NRC trekt uit een enorm datalek. 18,6 miljoen documenten werden door een team van internationale journalisten geanalyseerd en het oordeel is duidelijk: voetbal stinkt naar geld.

Erg verrassend is dat niet, met spelers die op jaarbasis meer verdienen dan een gemiddeld gezin op een heel leven, maar dat de belastingontduiking op die schaal plaatsvindt, is dat mogelijks wel. Op z'n minst is het een inkijkje in een decadente wereld: harde cash in ruil voor doelpunten en gespeelde matchen, maar ook tot in het kleinste detail gespecificeerde wagens en contracten.

De Maagdeneilanden

Ronaldo is ook daar dus kampioen in. Hij zou in de laatste jaren zo'n 35 miljoen euro belastingen gespaard hebben. Het gaat grotendeels om beeldrechten die door twee Ierse postbusfirma's op de Maagdeneilanden werden opgekocht en dan via een Zwitserse bankrekening terug bij CR7 terechtkwamen. Uiteraard is hij niet alleen, er zijn, zo belooft NRC, nog onthullingen op komst.

Na de Panamapapers en Bahama-leaks staan er ongetwijfeld weinig mensen te kijken dat ook topvoetballers de grijze kanten van de belastingswetgeving kennen. Als er een boekhouder te vinden is die de fijne kneepjes van het vak kent, kan Ronaldo hem alleszins betalen. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.