Moord schrikt Fins stadje op: sniper schiet politica en twee journalistes op straat dood

Een schutter heeft drie dodelijke slachtoffers gemaakt in het Finse stadje Imatra. Het gaat om een politica en twee journalistes. Ze werden net buiten een restaurant doodgeschoten. Een dergelijke moord is heel zeldzaam in Finland, dat erg lage criminaliteitscijfers heeft. De politie kon de dader, een 23-jarige man, snel oppakken. Over zijn motief is nog niets geweten.

De moorden gebeurden rond middernacht. De slachtoffers zijn twee vrouwen van ongeveer vijftig jaar en een vrouw in haar dertiger jaren. De politie was toevallig in de buurt toen de sniper hen doodschoot, zodat de jongeman snel kon worden ingerekend. Maar na zijn eerste ondervraging kon de politie nog geen motief achterhalen. Een politieke moord lijkt uitgesloten, en mogelijk koos de man zijn slachtoffers lukraak uit. Hij was al eerder veroordeeld wegens geweld.

Wapen in huis

Voor Finland is de moord erg schokkend, aangezien criminaliteit in het land heel beperkt is. In Imatra wonen ongeveer 28.000 mensen. De stad ligt zo'n 230 kilometer ten oosten van de Finse hoofdstad Helsinki en ligt dicht bij de grens met Rusland. Hoewel de dader bijna zeker alleen handelde, is toch een crisiscentrum geopend. De moorden gebeurden in een buurt die bekend staat om z'n nachtclubs. Veel Finnen hebben een wapen in huis, aangezien jacht er een belangrijk onderdeel van de cultuur vormt.

Lees meer