Extreemrechts lijdt duidelijke nederlaag in Oostenrijk

De extreemrechtse presidentskandidaat Norbert Hofer heeft een nederlaag geleden bij de presidentsverkiezingen in Oostenrijk. Zijn tegenstander, de Groene kandidaat Alexander Van der Bellen, heeft na de eerste tellingen al een aanzienlijke en onoverbrugbare voorsprong. Hij wordt dus president van Oostenrijk.

De verkiezingen kwamen er nadat de uitslag van eerdere verkiezingen ongeldig waren verklaard. Toen won Van der Bellen met een klein verschil eveneens. Hoewel de titel in Oostenrijk vooral ceremonieel is, zal de nederlaag van Hofer toch met opluchting onthaald worden in andere Europese landen waar extreemrechts steeds sterker komt te staan en er binnenkort verkiezingen zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval in Frankrijk en Nederland. Ook in Duitsland zal het voor Angela Merkel niet eenvoudig worden om herverkozen te worden.

De reden voor het succes van Hofer was dezelfde als in die andere landen. Hij keerde zich tegen migratie en wist de vluchtelingencrisis zo in zijn voordeel te gebruiken. Voorts heeft hij ook even geopperd dat Oostenrijk het Britse voorbeeld moet volgen en uit de Europese Unie moet stappen. Hofer heeft Van der Bellen al gefeliciteerd met zijn overwinning. Na de eerste resultaten haalt Van der Bellen 53 procent, tegenover 46 procent voor Hofer. De marge kan nog veranderen, maar experts sluiten uit dat Hofer nog kan winnen.

Lees meer