Italiaans nee lijkt grotere impact op beurs te kunnen hebben dan Trump

Het Italiaanse “nee” in het referendum van gisteren, dat leidde tot het aftreden van premier Matteo Renzi, dreigt beurzen en beleggers geld en vertrouwen te gaan kosten. Beurskoersen in Azië daalsen. De Europese beurzen zullen naar verwachting vandaag ook een stapje terug doen. Miljarden aan beurswaarde zullen wellicht wel niet verdampen: de euro is ondertussen een beetje verder weggezakt, maar de aandelen op de Europese beurzen gaan niet de diepte in.

Het begon eigenlijk al vrijdag, toen duidelijk werd dat het in Italië bij het referendum over de grondswetwijziging - maar de facto een referendum over het pro-Europese beleid van Renzi en Italië’s positie in de EU - de nee-kant zou opgaan.

De Europese beurzen sloten de week af in mineur en vooral bankaandelen moesten het ontgelden. Op de valutamarkten bleef de euro steken rond de 1,065 dollar in afwachting van de Italiaanse kiezers, of die wel of niet kiezen voor politieke hervormingen.

Euro: down, down

Toen gisteren om 23 uur de eerste exitpolls duidelijk wezen op een nee-stem, verzwakte de euro in één klap met bijna anderhalve dollarcent, van 1,065 naar 1,052. Daarmee belandde de euro op het laagste niveau in 20 maanden. Op valutamarkten luidt het “nee” een periode in van onzekerheid voor de Italiaanse economie en voor de financiële sector. Later op de voormiddag leek de euro zich te herstellen.

De voorhandel in Europa wijst effectief op lagere openingen en koersdalingen. Vooral de bankaandelen zullen het vandaag moeten ontgelden. In de loop van de voormiddag leek de schade echter mee te vallen.

Azië: verlies

De Italianen trokken in Azië in elk geval de beurzen omlaag. De Japanse Nikkei-index sloot bijna een procent lager en ook in Hongkong staan koersen op verlies. Volgens beursanalisten grepen beleggers het referendum vooral aan om winst te nemen na een paar weken van stijgende beurskoersen.

Italië is de op twee na grootste economie van de eurozone en kampt met een zwakke bankensector. Die torsen een portefeuille met zich mee van 360 miljard aan vrijwel oninbare leningen aan bedrijven en particulieren en hebben dringend extra kapitaal nodig om hun buffers op te hogen.

Maar het “nee” en het vooruitzicht van nieuwe verkiezingen maakt investeerders en beleggers voorlopig angstig om geld in de banken te steken. De aandelenkoersen van banken verzwakken verder waardoor geld aantrekken om de boel te versterken nog lastiger en vooral duurder wordt.

Lees meer