De nieuwste Google app laat in noodsituaties weten dat je nog leeft, met één druk op de knop

Een overstroming, aardbeving of heftig onweer, we maken ze in België gelukkig niet al te vaak mee, maar als het zover is, wil iedereen natuurlijk weten of alles in orde is. Alleen is dat op zo'n moment niet precies waar je mee bezig wil zijn. Je kan er ook niet op rekenen dat de Facebook safety-check geactiveerd wordt, dus hoe los je dat dan op? Google heeft daar een oplossing voor, en die werkt anders dan de meeste checks.

Ondertussen is het tweede natuur geworden; als er ergens een ramp plaatsvindt, dan ga je naar Facebook om een safety check te doen. Maar wat als het geen nationale ramp is, maar een persoonlijke? Of wat als je vrienden en familie gewoon ongerust zijn omdat ze al een paar dagen niks van je hoorden? Daar heeft Google een app voor ontwikkeld, die in de andere richting werkt van de gekende apps.

Want bij een Facebook safety check ben jij het die beslist om te laten weten waar je bent. Dat werkt, als er niks ernstigs aan de hand is tenminste. Maar Trusted Contacts, een app die Google net releasete, laat een aantal van je contacten checken waar jij bent. Dat klinkt misschien wat stalkerig, maar het heeft wel een voordeel: het stelt mensen gerust als jij er niet aan denkt.

Whereabouts, geen locaties

In praktijk komt het er op neer dat je zelf een aantal contacten kiest die in je 'trusted' lijst stopt. Dat zijn de mensen die dan in geval van nood met die app een verzoekje kunnen sturen naar jouw smartphone. Die stuurt hen dan weer jouw laatste gegevens door. Het gaat dan wel over 'whereabouts', dus geen precieze locatiebepaling, maar info over wanneer je 't laatst online was. 't Is een stuk beperkter dan bijvoorbeeld Apple's Find My Friends, maar zo moet je niet direct naar je mama bellen.

Anderzijds is er wel één duidelijk nadeel: hoe je het ook draait of keert, mensen kunnen op gelijk welk moment controleren waar je bent. Als je dus een lief hebt dat iets te opdringerig is of een moeder die op elke moment van de dag wil weten wat je aan 't doen bent, weet dan dat er ook een 'off'-knop aan de app zit.

Lees meer