Tegen 2020 in iedere stad of gemeente in Europa gratis wifi

Goed nieuws voor wie graag op reis gaat maar geen gigantische gsm-rekening wil hebben want vanaf eind volgend jaar zal er op steeds meer plaatsen in Europa gratis wifi zijn. De Europese Unie wil namelijk tegen 2020 in alle steden en gemeenten in de Europese Unie een gratis draadloze internetverbinding.

Op reis gaan is leuk, maar stiekem willen we toch altijd wel eens onze Facebook en Instagram bekijken. Als je niet goed oplet, kan dat jammer genoeg een dure factuur opleveren. Daar heeft de Europese Unie nu een oplossing voor want ze willen tegen 2020 overal voor gratis wifi zorgen.

De eerste berichten van het project WiFi4EU kwamen er in september toen Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn plan aankondigde. We zijn nu drie maanden later en de lidstaten hebben het ambitieuze plan goedgekeurd. Dat wil zeggen dat gemeenten die nog geen publieke wifi hebben vanaf volgend jaar subsidies kunnen aanvragen.

"Dankzij deze gratis lokale verbindingen zal wie anders moeilijkheden ondervindt om online te gaan, zoals werklozen of ouderen, kunnen genieten van de voordelen van breedbandinternet", zegt de Raad in zijn verklaring. Er is 120 miljoen euro vrijgemaakt voor het project dat voor een openbare wifi in zo'n 7000 gemeenten moet zorgen.

Lees meer