Revolutie in supermarkt op komst: binnenkort gedaan met kassa’s en zelfs zelfscanners?

Amazon heeft z’n Go-concept voorgesteld: dat moet ervoor zorgen dat je nooit meer aan de rij moet staan voor de kassa van je supermarkt en ook geen zelfscanner meer moet gebruiken. De internetwinkel is van plan om snel 2.000 supermarkten te openen. En verwacht wordt dat de technologie snel door concurrenten zal worden geïmplementeerd.

Dankzij een speciaal systeem, dat gebasseerd is op dezelfde technologie die achter de zelfrijdende auto zit, zou dat kunnen.

Amazon start een testwinkel van 175 vierkante meter groot om te bewijzen dat het echt werkt. Alles wat de shopper in zijn mandje of winkelkar stopt, wordt door het systeem gezien en verwerkt. Er is ook rekening gehouden met dingen die je terugzet in de rekken.

Automatisch

Achterliggende algoritmes doen de rest, claimt Amazon. Het enige dat de klant wel moet doen, is een app downloaden. Afrekenen gaat daardoor automatisch. Zodra je de winkel uitloopt wordt het bedrag waarvoor je boodschappen hebt gedaan van je Amazon account afgeschreven.

Als de tests goed gaan, wil het bedrijf 2.000 supermarkten willen openen in de VS.

Amazon Go zoals het systeem heet, zou dus wel eens een gigantische schok in de supermarktbranche kunnen betekenen. Analisten verwachten dat de concurrentie snel het systeem zal proberen te adopteren. Dat kan dan weer leiden tot groot banenverlies in de sector, maar, argumenteren voorstanders, de consumenten profiteren wellicht ook door lagere prijzen.

In dit filmpje kan je zien hoe het werkt: