Deze deden het uitstekend in 2016: de 10 meest veelbelovende sterren aan het firmament

Onze favoriete tijd van het jaar komt er weer aan: lijstjestijd. De mensen bij IMDb hebben alvast hun ogen goed open gehouden in 2016 en ze hebben tien veelbelovende sterren opgemerkt, nieuwkomers of jong talent in opgemerkte rollen die hun carrière een boost kunnen geven in 2017 en verder. De top tien wordt aangevoerd door de allerjongste uit de club.

1. Millie Bobby Brown (Stranger Things)

© Alberto E. Rodriguez - Getty Images

Het is indrukwekkend, maar op Millie Bobby Brown haar paspoort staat het geboortejaar 2004 gedrukt, ze is er dus effectief nog maar 12. De wereld leerde het jonge meisje kennen als Eleven uit Stranger Things, een rol waarmee ze indruk maakte door haar haar af te scheren en vooral heel lang en strak in de camera te staren.Feit is dat ze zich hiermee op de kaart heeft gezet en volgens IMDb is zij dus de actrice die de beste zaken heeft gedaan in 2016.

Ondertussen is het ook zo goed als zeker dat ze ook in het tweede seizoen van de zomerhit van Netflix zal terugkeren. Dat tweede seizoen zal naar verluidt negen afleveringen tellen, eentje meer dan het eerste.

2. Haley Bennett (The Girl On The Train)

© Dimitrios Kambouris - Getty Images

Een minder klinkende naam, maar Haley Bennett liet zich in 2016 wel opmerken door de hoofdrol in The Girl On The Train, de verfilming van de boekenhype. Daarnaast speelde ze ook nog mooie rollen in Hardcore Henry en The Magnificent Seven.

In 2017 staan er al twee mooie filmprojecten op haar te wachten. In Thank You For Your Service speelt ze naast Miles Teller en Amy Schumer en in de nieuwe Terrence Malick, Weightless, maakt ze zelfs deel uit van een gigantische sterrencast met onder andere Michael Fassbender, Natalie Portman, Ryan Gosling, Rooney Mara, Cate Blanchett en Benicio Del Toro.

3. Tom Holland (de nieuwe Spider-Man)

© Steve Sands

De tijd dat Tobey McGuire Spider-Man speelde ligt nog niet zo ver achter ons, maar omdat sindsdien Andrew Garfield ook al dezelfde superheld heeft gespeeld lijkt het wel zo. Nu is - het gevolg van een rechtenkwestie - Spider-Man weer van thuis veranderd en er komt weer een nieuwe Spider-Man aan, deze keer een jongeling.

Tom Holland maakte zijn eerste verschijning als Spider-Man/Peter Parker in Captain America: Civil War, een nieuwe Spider-Man (Spider-Man: Homecoming) staat op til voor 2017 en Holland zou ook in Infinity War zitten, de Avengers-film die in 2018 verwacht wordt.

4. Natalia Dyer (Stranger Things)

© Alberto E. Rodriguez

Stranger Things heeft duidelijk indruk gemaakt dit jaar, want ook Natalia Dyer haalt de top vijf in deze lijst met opkomende sterren. Ze had niet eens een hoofdrol in Stranger Things, speelde het zusje van Mike en de beste vriendin van Barbara. Toegegeven: ze deed dat wel goed.

5. Brie Larson (Room)

© Kevork Djansezian - Getty Images

Brie Larson staat al op onze radar sinds haar prachtige rol als Grace in de dikke aanrader Short Term 12 waarin Larson een begeleidster speelt in een instelling voor jongeren die op het verkeerde pad geraakt zijn en het moeilijk hebben thuis.

Toch werd 2016 pas haar grote doorbraakjaar: ze won een Oscar voor het bij ons gruwelijk onderschatte Room, ze bereidde haar regiedebuut Unicorn Store voor (verwacht in 2017) en ze versierde ook een plaatsje in het Marvel Cinematic Universe en mag zich vanaf nu Captain Marvel noemen.

6. Evan Rachel Wood (Westworld)

© Axelle/Bauer-Griffin - Getty Images

Ergens is het niet eerlijk om Evan Rachel Wood pas nu in een lijstje als dit te zetten, want in 2003 al speelde ze in Thirteen en in 2007 speelde ze haar voor ons favoriete rol in Across The Universe, een knappe musical met alleen maar songs van The Beatles.

En toch begrijpen we haar plaats hier, want Wood was een beetje in de vergetelheid aan het raken bij het grote publiek. Tot we haar dit jaar plots weer konden zien als Dolores, één van de meest bijzondere bewoners van Westworld, de nieuwe hitserie van HBO.

7. Adam Driver (Star Wars VII: The Force Awakens)

© Jonathan Leibson

Natuurlijk kenden we Adam Driver al van zijn rol in Girls, maar met zijn rol als Kylo Ren in Star Wars VII heeft Driver een heel nieuw publiekssegment weten te bereiken. Hoewel hij nu dus ook in grote films speelt, blijft Driver ook kiezen voor eigenzinnige auteursfilms. Zo zagen we hem net nog aan het werk in Paterson van Jim Jarmusch en binnenkort is hij te zien in Silence, de nieuwe Scorsese. De eerste film die voor 2017 op til staat is Logan Lucky, de nieuwe van Steven Soderbergh.

8. Sam Claflin (Me Before You)

© Mike Marsland

Finnick heeft The Hunger Games afgerond, maar in 2016 bewees Sam Claflin dat er ook na die franchise leven is. De fanbase werd vergroot door Me Before You, waarin hij schitterde naast Emilia Clarke. Hoe zijn toekomst eruit ziet, is voorlopig nog een vraagteken, maar met de looks van Claflin weten we nu al zeker: dat komt goed.

9. Jeffrey Dean Morgan (The Walking Dead)

© Jason LaVeris

In The Walking Dead zit bijwijlen nog evenveel leven dan in de doorsnee walker, maar in het meest recente seizoen zitten er weer wat sprankeltjes leven, met dank aan Jeffrey Dean Morgan die gestalte geeft aan Negan. Hij speelt het soort figuur waar je als kijker alleen maar met bewondering naar kan kijken om zijn gevoel voor humor en zijn intelligentie, maar als personage zijn zijn acties even onvoorspelbaar als het weer in België. En dat maakt het spannend.

10. Sofia Boutella (Star Trek: Beyond)

© Anthony Harvey

Chris Pine, Zachary Quinto, Zoë Seldana en Idris Elba: het zijn niet de minsten die Sofia Boutella naar huis speelde in Star Trek: Beyond, maar zij stal onmiskenbaar de show in de zomerblockbuster van dit jaar. Zij speelde Jaylah, de strijder met het beschilderde gezicht. Ze zal in The Mummy te zien zijn naast Tom Cruise en ze zal ook in The Coldest City spelen, een film met naast Sofia zelf ook nog Charlize Theron, James McAvoy en de altijd heerlijke John Goodman.

Lees meer