Rechter laat hertelling stemmen in Michigan stilleggen

In Michigan is gestopt met het hertellen van de stemmen van de Amerikaanse verkiezingen. Michigan was maandag al begonnen met tellen, enkele stembureaus zijn zelfs al klaar. De rechter bepaalde nu dat het werk niet hoeft worden afgemaakt.

Een rechter heeft besloten dat aanvrager Jill Stein van de Groene Partij geen gedupeerde is en dus geen recht heeft om de hertelling aan te vragen. Stein haalde 1 procent van de stemmen in Michigan.

Stein wilde hertellingen in drie staten waar Trump onverwacht en nipt won: naast Michigan ook Wisconsin en Pennsylvania. Ze wilde controleren of de stembusgang goed was verlopen, na berichten over mogelijke fraude.

Pennsylvania en Wisconsin

In Pennsylvania probeert Stein vandaag via de federale rechter een hertelling af te dwingen. Ze hoopt zo onder een borg van 1 miljoen dollar uit te komen die de staat haar vroeg.

In Wisconsin wordt sinds vorige week herteld. Daar is de voorsprong van Trump op Clinton sindsdien gegroeid.

De kans dat Clinton door een hertelling Trump nog had kunnen inhalen was bijzonder klein. Ze had daarvoor in alle drie de staten in totaal 100.000 extra stemmen moeten vinden.