Dit zijn de meest irritante woorden en uitdrukkingen in ’t Nederlands van 2016

Er is gestemd en we weten nu wat de irritantste uitlatingen in het Nederlands zijn anno 2016. Er waren tien nominaties en …

“Diervriendelijk vlees” heeft gewonnen. Dat vinden de duizenden deelnemers van de Weg met dat woord-verkiezing. Van de 22.000 stemmers wil 32 procent de term “diervriendelijk vlees” nooit meer horen.

De term werd geïntroduceerd in de media, als synoniem voor vlees met een keurmerk van de Dierenbescherming. Maar ondertussen is hij massaal opgepikt door bijvoorbeeld foodblogs.

“Diervriendelijk vlees” deed het vorig jaar ook al goed bij de verkiezing. Toen eindigde de term als tweede. Maar nu willen de stemmers er echt van af. "Dieren doden is per definitie niet vriendelijk", zegt de organisatie.

Hun

Het woord “hun” als onderwerp in een zin eindigde op de tweede plaats, met 30 procent van de stemmen.

De verkiezing werd georganiseerd door het Instituut voor de Nederlandse Taal. De acht overige woorden en uitdrukkingen kregen allemaal minder dan 10 procent van de stemmen.

Dus, als je zoiets hebt van hun hebben het absoluut mis met dat diervriendelijk vlees en het zeg maar een veel leukere uitdaging vindt om met bejaarden een glas bubbels bij hun groentjes te laten drinken, dan is er werk aan je vocabulaire.