Bye bye pil! Steeds meer Belgische mannen laten zich steriliseren

Een recordaantal Belgen liet zich vorig jaar steriliseren. Een kleine 9.000 mannen gingen in 2015 onder het mes om er zeker van te zijn dat ze geen nageslacht meer op de wereld zetten. Om dat concreter te maken: dat zijn er elke dag 24. 

De pil nemen, dat lijkt geweldig logisch, en Belgische vrouwen doen het ook nog steeds en masse, maar het brengt soms ook problemen mee. Je moet er alle dagen aan denken en ze niet, jamais vergeten. En mannen hebben intussen blijkbaar door dat ze ook zelf beslissingen kunnen nemen over hun kinderwens. Elk jaar beslissen ze met meer om zich te laten steriliseren. In 2015 stond de teller op 8.756.

Sinds 2010 is het aantal vasectomieën, zoals dat in medisch jargon heet, met 20% toegenomen. Dat wil zeggen dat er vorig jaar elke dag 24 mannen het operatiekwartier buitenwandelden. Die cijfers zijn afkomstig uit een ziekteverzekeringsrapport dat Het Nieuwsblad kon inkijken.

Uit de pampers

Maar wie laat er nu vrijwillig in zijn edele delen snijden? De grote meerderheid zit tussen de 35 en de 40 jaar, de meeste onder hen zitten in een langdurige relatie. Dat wil zeggen dat de nood om kinderen te krijgen, vaak al ingelost is. Volgens dokter Karel Everaert, uruloog aan het UZ Gent "is tegen die leeftijd de kinderwens al volledig." Lees: net uit de pampers of geen zin meer om er aan te beginnen.

Dat sterilisatie een dubbel voordeel heeft, mag duidelijk zijn. Als vrouw hang je niet meer aan de hormonen, maar je moet er ook gewoon niet meer aan denken. Als man zit je dan weer safe. Maar het blijft een radicale oplossing, voor jonge mensen blijft de pil dus vaak nog de beste oplossing.