N-VA doet CD&V en Open Vld even naar adem happen met #Iksteuntheo 

#Iksteuntheo, de actie die N-VA op sociale media lanceert om Theo Francken (N-VA) een hart onder de riem te steken, schiet bij de coalitiepartners in het verkeerde keelgat. Niet zozeer de houding van de staatssecretaris van Asiel en Migratie, maar wel het feit dat N-VA en Bart De Wever frontaal de rechter aanvallen, is niet aanvaardbaar voor CD&V en Open Vld.

Het zit er weer bovenarms op tussen de partijen van het kibbelkabinet. In het parlement gaf Theo Francken toelichting bij z'n beslissing om naar Cassatie te gaan in de zaak van de Syrische familie die naar België wil. Ze vroegen een humanitair visum aan in Beiroet, kregen dat niet en stapten naar de rechter. Na een lange procedure verloor Francken de zaak voor het hof van beroep, maar hij blijft weigeren het visum toe te kennen.

Die beslissing is eigenlijk geen reden tot conflict: iedereen binnen de regering steunt die beslissing. Maar het draait over communicatie. Want de N-VA voerde de forcing, door deze tweet rond te sturen, ook met de account van voorzitter Bart De Wever:

N-VA duwt door

Bij N-VA is de verontwaardiging groot over de houding van de rechtbank. Ze zijn het totaal oneens met de veroordeling, met bijhorende dwangsom van 4.000 euro per dag. De forcing naar de rechters toe is groot. Eén van de meest vocale critici is N-VA-ondervoorzitter Sander Loones. Die tweette gisteren een stroom argumenten:

Zeer felle reacties van de coalitiepartners

Maar die felle aanval op het Brussels hof van beroep viel bepaald slecht bij CD&V en Open Vld. De fractieleiders van beide partijen in de Kamer, Servais Verherstraeten en Patrick Dewael, reageren fel.

"De zaak ten gronde mag voor de rechtbank gevoerd worden, waarbij alle rechtsmiddelen worden uitgeput. Maar men moet respectvol omgaan met rechters. Dit is niet gepast, zeker niet voor de grootste partij van het land", zo zegt Verherstraeten. Z'n bericht op Twitter werd ook gedeeld door partijvoorzitter Wouter Beke, die even kritisch is.

"Ik begrijp dat Francken naar Cassatie gaat. Maar dat z'n partij een campagne start over wereldvreemde rechters, dat kan niet. Dat is de negatie van de rechtsstaat", zo zegt Dewael.

Who needs opposition?

Even felle reacties zijn er bij de oppositie. Tussen regeringspartijen en oppositie is er vaak weinig verschil, in dit kibbelkabinet.

Lees meer