’t Is nu bewezen door onderzoek bij loterijwinnaars: geld maakt niet gelukkiger

De reclamespotjes voor loterijen waarmee je miljoenen kan winnen ten spijt: winnaars zijn niet gelukkiger dan voordat ze de prijs wonnen. Dat blijkt nog maar eens uit een enquête bij 1.800 mensen die wonnen in de Nationale Postcode Loterij in Nederland, de op één na grootste loterij daar.

70% van de winnaars zegt dat “het geluksgevoel niet is toegenomen”. Bij de 61 die meer dan een miljoen euro wonnen antwoordt zelfs 74% nu niet gelukkiger te zijn, ondanks het feit dat ze allemaal zeggen meer geld uit te geven dan vroeger.

Onder die lotto-miljonairs geeft 84% wél aan dat het winnen van de loterij hen meer vrijheid heeft gegeven. Bij de winnaars van de lagere bedragen is dat 43% procent.

93% winnaars blijft gewoon evenveel werken

Uit het onderzoek bleek ook dat veel winnaars hun leven niet ingrijpend omgooien. 93% van alle winnaars is evenveel uren blijven werken; bij de nieuwe miljonairs was dat de helft. Slechts 2% van de winnaars is totaal gestopt met werken.

Bijna driekwart van de winnaars koopt geen nieuwe auto, negen op de tien winnaars zeggen niet meer te spenderen aan vakanties en er zijn er ook amper die vaker op restaurant gaan. Iets minder dan de helft zegt zelfs niet eens te hebben getrakteerd op het werk.

Bijna niemand (98 procent) heeft zelfs een poetsvrouw genomen nadat het lot hen zo gunstig gezind was.