Alt-right Trumpsters roepen nu op Star Wars te boycotten want “tegen blanken en anti-Amerikaans”

Er komt een nieuwe Star Wars-film uit, en extreem rechts (of alt-right zoals ze zichzelf noemen) roept op om de film te boycotten. Want de film draagt “een multiculturalistische anti-Amerikaanse agenda” uit. De oproep blijkt bovendien te zijn georchestreerd door fanatieke aanhangers van Donald Trump.

Zoals Jack Posobiec van Citizens4Trump en Mike Cernovich, de "journalist" die verschillende valse nieuwsberichten over Hillary Clinton de wereld instuurde en door leden van Trumps administratie omschreven is als "a source we trust".

Met de hashtag #DumpStarWars wordt dus op Twitter sinds enkele dagen volop van leer getrokken tegen Rogue One, de Star Wars-spinoff die volgende week in de zalen komt.

Daarin worden de makers van de film, maar ook Disney, dat de film produceert dingen verweten als “they are brainwashing kids into hating white men”. Want: “All the villains are white and all the ‘good guys’ are minorities and women.”

Volgens de alt-right beweging zouden de schrijvers van de film, Chris Weitz en Gary Whitta, Trump een nazi hebben genoemd. Dat was hun interpretatie van een twee waarin de twee stelden dat “Please note that the Empire is a white supremacist (human organization) opposed by a multi-cultural group led by brave women.” Die tweet werd overigens meteen gevolgd door deze, onder meer geretweet door Mark Hamill (Luke Skywalker):

Rogue One is overigens zeker niet de eerste Star Wars-film met een anti-nazistische- en anti-fascitische boodschap. De film waar het allemaal mee begon in 1977, Star Wars: Episode IV – A New Hope, bulkte van de anti-nazi-referenties. De naam stormtroopers voor de soldaten van het Empire, komt bijvoorbeeld van de Sturmabteilung van de nazi’s. En de uniformen van de imperial officers werden gemodelleerd op die van SS-officieren.

Holocaust en Hoth

The Great Jedi Purge door Sith Lord Darth Sidious, of het uitroeien van de jedi-orde, is een directe referentie naar de Holocaust. Zelfs de naam van de ijsplaneet Hoth uit de tweede film is een referentie, naar generaal Hermann Hoth, die mee operatie Barbarossa leidde, de inval van Hitler in Rusland.

George Lucas heeft trouwens altijd zelf gezegd dat veel elementen van Star Wars slan op nazi-Duitsland. En zijn afschuw voor die nazi's beperkt zich niet tot Star Wars: Lucas schreef immers ook het scenario van deze andere filmtopper: