De advocaten van de Syrische familie zijn de beste bondgenoten van N-VA: vandaag weer deurwaarder bij Francken

Heel het weekend ging het over het conflict tussen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en de Syrische familie die via de rechtbank een visum eist. En een dag later draait hetzelfde circus verder: vandaag staat de deurwaarder bij Francken om 16.000 euro te eisen. Maar zo houdt N-VA wel het thema waarmee ze kunnen winnen op de agenda.

Het is één van de oudste regels in de kunst van het oorlogvoeren: zorg dat je het op een terrein doet dat gunstig is voor jouw leger. En dus vochten de Romeinen op open vlaktes en niet in dichte bossen. En draaide Napoleon soms dagen rondjes, tot hij de vijand nét op de plek had die hij al weken tevoren had uitgekozen om een veldslag op de leveren.

Op veel terreinen kan de N-VA vandaag maar moeilijk winnen. En daarover vermijdt ze ook een veldslag. Het communautaire blijft best in de frigo. En ook het economisch en financieel beleid van de Vlaamse en vooral federale regering begint een moeilijk palmares te worden. Op vlak van veiligheid is er wel gescoord. Maar de echte kampioen van N-VA vandaag is Theo Francken en zijn hard en helder asielbeleid.

En dus mag het nog dagen gaan over Francken en diens strijd, als het van N-VA afhangt. Zij zijn ervan overtuigd dat grote delen van de publieke opinie in dit dossier aan hun kant staan, en dat Francken scoort door niet toe te geven aan advocaten en zelfs rechters. Stoere Theo die zich door niemand laat intimideren: da's exact het beeld dat kan werken bij de gemiddelde Vlaming.

Het is geen toeval dat de partij zo de forcing voerde ten opzichte van de rechters van het hof van beroep die Francken veroordeelden tot een dwangsom, het is eerder doelbewust 'agendasetting'. Want Bart De Wever (N-VA) dwong zo alle andere partijen, z'n coalitiepartners niet in het minst, om het een heel weekend over die zaak te hebben. Een gevecht op het door N-VA gekozen terrein.

Progress Lawyers Network als ideale tegenstander

In die zin zijn de advocaten van Progress Laywers Netwerk (PLN), die proberen de Syrische familie tot bij een vermogende barones in Wallonië te brengen via een humanitair visum, de beste bondgenoten die de N-VA zich kan indenken. Die advocaten zijn zelf behoorlijk activistisch: ze bevochten voor PVDA de Turteltaks juridisch, ze verdedigden de vernielers van het aardappelveld in Wetteren. En ze willen de N-VA-staatssecretaris ten allen prijze dwingen om de Syrische familie op te nemen.

En zo krijgt heel het verhaal vandaag alweer een mediatiek hoogtepunt: een deurwaarder klopt straks aan bij het kabinet van Francken. De rechter legde immers 4.000 euro per dag op als dwangsom: 1.000 euro per lid van het Syrische gezin dat geen visum krijgt. Die dwangsom loopt ondertussen al 4 dagen: het totale bedrag vandaag is 16.000 euro. Vandaag komt er een betalingsbevel, en als er na 24 uur niet betaald is, komt de deurwaarder dan een inventaris van de inboedel maken en neemt hij zaken in beslag. Die worden dan per opbod verkocht. Francken kan dan nog bij de beslagrechter heel de verkoop proberen tegen te houden.

Premier Charles Michel (MR) probeerde nog om de zoveelste episode in het mediacircus te vermijden: de dwangsom kon door de regering op een geblokkeerde rekening gezet worden. Maar daar wil de advocate van het Syrische gezin niet van weten, ze noemt dat voorstel ronduit “onwettelijk”. Liever dus de mediashow van een deurwaarder. Opnieuw zal N-VA niet rouwig zijn: hoe kan je meer het beeld onderstrepen dat N-VA zich 'blijft verzetten tot de laatste snik'?

Nieuw rondje juridisch steekspel

Juridisch is er overigens nog een interessante stap gezet dit weekend: de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen trekt naar het Europees Hof van Justitie. Bedoeling is dat dat hoogste rechtsorgaan van Europa zich uitspreekt over de vraag waarover het allemaal gaat: "Kan een familie die in het buitenland woont een visum aanvragen in een buitenlandse ambassade, om vervolgens in België te komen en hier asiel aan te vragen?" Want het is net dat precedent dat Francken wil vermijden. Binnen een drietal maanden komt er een uitspraak.

Daarnaast moet in België de Raad van State zich ten gronde uitspreken over de grond van de zaak: heeft de Syrische familie recht op dat visum of niet? Het lastige voor zowat alle partijen, zowel coalitiepartners CD&V en Open Vld als oppositiepartij sp.a, is dat ze het ten gronde eens zijn met Francken: niemand vindt dat de Syrische familie via een ambassade in het buitenland de spelregels over de asielprocedure kan en mag omzeilen. Ze vallen N-VA hard aan omdat die zo forse kritiek had op de "wereldvreemde rechters". Maar als straks het Europees Hof of de Raad van State Francken gelijk geven (en daar rekent de N-VA eigenlijk op), dan is de overwinning voor De Wever en co wel compleet.

Lees meer