IN THE FACE! Madonna confronteert volle zaal met seksisme, pestgedrag en discriminatie

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Madonna werd door het toonaangevende Billboard uitgeroepen tot 'Vrouw van het Jaar.' Een hele eer voor de zangeres, maar in haar speech tijdens de uitreiking van de prijs hoorden we een veel minder vrolijke Madonna. Ze kreeg de volledige zaal muisstil door openlijk te praten over het seksisme, pestgedrag en de leeftijdsdiscriminatie waar ze dagelijks mee in aanraking komt. Een oprechte, eerlijke speech die je moet gehoord hebben. 

Sinds ze de 50 voorbij is, heeft de zangeres van Material Girl en Vogue het niet gemakkelijk. Ze zou te oude en te vulgair zijn 'voor haar leeftijd'. Radio's draaien haar liedjes niet meer en haar leuke videoclips worden niet tot hype gebombardeerd. Terwijl ze vroeger de populairste van de hele hoop was, is tegenwoordig bijna iedereen van mening dat ze beter zou stoppen met muziek maken. Waarom? Omdat ze een vrouw is en geen prille twintiger. Pas al ze dood is zal Madonna overal opgehemeld worden.
Dat zijn jammer genoeg de feiten. Staan we er veel bij stil? Nee, eigenlijk niet. Niemand verwachtte dan ook dat Madonna tijdens de uitreiking van haar Billboard award voor Vrouw van het Jaar het woord zou nemen om het te hebben over al die nare dingen die ze naar haar hoofd geslingerd krijgt.
 
"Ik sta hier voor jullie als een deurmat", begon ze haar speech. "Nee, sorry ik bedoel een vrouwelijke artieste. Bedankt om stil te staan bij het feit dat ik na 34 jaar nog steeds verder werk aan mijn carrière. Dat ondanks het flagrante seksisme, misbruik en constante gepest. Ik werd uitgemaakt als hoer, heks en in één van de titels werd ik zelfs vergeleken met Satan. Maar wat deed Prince dan? Liep hij ook niet rond in een visnet, op hoge hakken en met zijn kont bloot? Ja hoor, maar hij is een man. En dan mag dat."

"David Bowie, één van mijn grootste inspiratiebronnen, liet me denken dat er geen regels waren, maar daar was ik verkeerd in. Er zijn geen regels zolang je een man bent. Als je een vrouw bent zijn er wel degelijk regels", zegt ze met een doordringende blik.

"Als meisje moet je het spelletje meespelen. Je mag mooi en schattig en sexy zijn, maar let op dat je niet te slim bent. Je mag geen mening hebben die niet overeenkomt met de status quo. Je mag geobjectiveerd worden door mannen en jezelf kleden als een slet, maar eigen jezelf die sletterigheid niet toe. Oh, en ouder worden is een zonder. Je zal bekritiseerd en uitgespuwd worden en men zal je absoluut niet op de radio spelen."

Uiteindelijk praat Madonna ook over haar verkrachting én over haar strijd als voorvechters van vrouwenrechten: "Als je jezelf een feministe noemt, heb je blijkbaar géén seksualiteit. Je ontkent het eigenlijk. Dus ik zeg: FUCK IT! Ik ben een slechte feminist."
"Velen noemen mij controversieel. Wel, volgens mij is 'aanwezig blijven' het meest controversiële dat ik ooit gedaan heb. Michael Jackson, Whitney Houston, Amy Winehouse, Prince, en David Bowie zijn er niet meer ... maar ik sta er nog altijd!"
Het is niet de eerste keer dat de zangeres uithaalt naar de oordelende maatschappij en muziekwereld, maar het is wel de eerste maal dat haar woorden zo viraal gaan. De speech gaat de hele wereld rond en werd zelfs vervroeg uitgezonden. "Ik ben klaar om te vechten", zette Madge vandaag op Instagram. Het is duidelijk: ze is niet van plan zich de mond te laten snoeren. En waarom zou ze?!

Bekijk hier de opvallendste passages uit de speech van Madonna:

 

Lees meer