Airbnb trekt ten oorlog tegen Brussel: lawine aan regeltjes verstikken nieuwe economie

Na Uber heeft Brussel er een verse vijand uit de nieuwe economie bij: Airbnb. Want het Brussels gewest heeft een lawine aan nieuwe regeltjes klaar, specifiek om Airbnb-praktijken tegen te gaan. Want die zijn bedreigend voor de 'oude' hoteleconomie. Maar Airbnb laat zich niet in de hoek zetten: net zoals destijds bij Uber wil het via een online petitie druk zetten.

De wereld is aan het veranderen, zeker als je op reis gaat. Waarom nog taxi's nemen en op hotel gaan, als je via een goedkope Uber de stad in raakt, tot aan je Airbnb-overnachting? Heel de wereld doet er aan mee, alleen kan het blijkbaar niet in Brussel.

Want nadat de hoofdstad zich met hand en tand verzette om toch maar het dure monopolie van de taxibedrijven te beschermen, is het nu de beurt aan de oude hotelsector om Airbnb in een hoek te drijven. En alweer speelt de Brusselse politiek gretig het spelletje mee, door allerlei nieuwe regeltjes te gaan opleggen aan mensen die een kamer verhuren via het platform.

Airbnb lanceert nu een online petitie tegen die nieuwe Brusselse regels. Onder druk van de horecalobby zijn er immers een pak nieuwe strikte voorwaarden. Want elke verhuurder van een kamer, of dat nu een hotel is of iemand via Airbnb, moet een reeks formulieren indienen om een vergunning te krijgen. En niet veel verhuurders hebben dat gedaan, voor de strikte deadline van 23 juli. Het Brussels gewest ontving maar 2.000 dossiers, en dat zijn niet enkel de Airbnb'ers maar iedereen.

De grote meerderheid van de 7.000 verhuurders van Airbnb in Brussel heeft dus waarschijnlijk gewoon geen dossier aangevraagd. Ze gaan gewoon zonder de vergunning verhuren: een typisch 'Belgische' oplossing, om dan maar buiten de belachelijke regeltjes te gaan. Het Brussels Gewest schermt wel met controles, ze doen er naar eigen zeggen twee per dag. Uitbaters kunnen boetes krijgen tot zelfs 25.000 euro.

"Complex, verwarrend en disproportioneel"

"Een hotel met 300 kamers moet dezelfde procedure volgen als een zolderkamer van Airbnb. Bovendien moeten Airbnb-hosts nog allerlei verplichte uitrusting hebben, zoals een vuilbakje in de badkamer. Er zouden andere regels moeten gelden voor professionele verhuurders dan voor iemand die zijn woning twee weken verhuurt tijdens zijn vakantie", zegt Airbnb-woordvoerder Bernard D'heygere in een reactie aan De Tijd.

"Wij zijn niet tegen regels. Maar de nieuwe Brusselse regels zijn complex, verwarrend en disproportioneel. We proberen de verhuurders ertoe aan te zetten de regels te volgen. Maar wij merken dat veel verhuurders daar niet in slagen omdat het zo complex is."

Airbnb is een serieuze bedreiging voor de klassieke toeristische sector in Brussel. Vorig jaar logeerden er 230.000 gebruikers van het platform in de hoofdstad. De vraag is natuurlijk of die ooit in Brussel waren komen logeren, als ze naar een klassiek hotel moesten. Maar dat die oude sector klappen krijgt, is wel zeker. Uitgerekend deze week ging het grootste hotel van Brussel, de Sheraton, failliet.

Airbnb wil nu dat het Brussels Gewest de regels aanpast. Maar bij de Brusselse minister-president Rudi Vervoort denken ze daar niet aan: pas binnen twee jaar willen ze "de regels evalueren".

Lees meer