De 10 games waarmee je een gamer deze kerst veel plezier doet

Lijstjes van de beste muziek, de beste films, de beste games, ... ze vliegen je waarschijnlijk al om de oren. Maar ga je je lief, je kinderen, of misschien je ouders plezier mee doen als je een game onder de kerstboom legt? Daarom geen lijstje met de games die volgens ons de beste van het voorbije jaar waren, maar wel 10 titels die sowieso zullen worden gewaardeerd als cadeautje.

1. Uncharted 4

Als je dan toch wil weten welke titel onze game van het jaar 2016 wordt, dan is dat Uncharted 4. Echt een prachtige game die de hoge verwachtingen nog wist te overtreffen. Je ziet aan alles dat Naughty Dog, de ontwikkelaar, in de eerste drie edities naar deze finale heeft toegewerkt. Een sterk verhaal, formidabele graphics, een game die nooit hapert, en een avontuur dat je nog lang bij blijft. Het spel werd aangekondigd als het voorlopig laatste in de serie, dus met pijn in het hart speelden we deze zomer al de laatste hoofdstukken. Maar vorige week kregen we schitterend nieuws, want mogelijk al in 2017 komt er een spin-off met twee vrouwelijke personages die we in de games hebben ontmoet.

Voor wie? Gewoon voor iedere fervente gamer. Je kan dit gewoon geen slecht spel vinden. Behalve als je voortdurend online speelt, want Uncharted 4 haalt z'n kracht uit een sterk verhaal dat je in je eentje moet spelen. Voorts voor iedereen die soms nog eens naar Indiana Jones kijkt, en voor alle fans van Tomb Raider. Maar we zijn er zeker van dat iedereen in die categorie z'n weg naar de Uncharted-reeks al lang gevonden heeft. Elke cent waard!

 

Verhaal: ++++

Geweld: +++

Graphics: +++++

Levensduur: ++++

2. Watch Dogs 2

Voor wie van rangschikkingen houdt hebben als eerste drie games onze eigen top 3 genoteerd. Watch Dogs 2 kwam nog verrassend dicht bij Uncharted 4, maar het is geen schande om het daartegen te moeten afleggen. De tweede telg uit de Ubisoft-reeks is een absolute verbetering tegenover zijn voorganger. Toen hadden we er allemaal toch wat meer van verwacht, maar Watch Dogs 2 is echt af. Ook de setting draagt daartoe bij, want deze keer mag je de hacker in jezelf naar boven halen in San Francisco.

Voor wie? Iedereen die van open werelden houdt en een verslaving aan Ubisoft-games heeft. Staan er games zoals Assassin's Creed in de kast, dan zal dit zeker in de smaak vallen. In het spel zit ook een soort cameo voor een oude Ubisoft-game: Driver San Francisco. Het concept wordt in Uber-tijden nog eens bovengehaald. Voorts ook perfect voor wie van humor houdt en voor wie graag veelzijdige games speelt. Je bent er ook lang genoeg mee bezig.

 

Verhaal ++++

Geweld ++++

Graphics ++++

Levensduur +++++

3. Battlefield 1

Een beetje raar om een Battlefield-titel met het cijfer 1 te zien staan, maar dat komt omdat die eerste game zo nooit geheten heeft. Het cijfer verwijst naar de Eerste Wereldoorlog, het thema van dit prachtige spel. Natuurlijk is dit nog altijd een game die perfect is voor wie online speelt. Maar het verhaal is ook magnifiek, hoewel je er snel doorheen bent. Eigenlijk speel je vijf verhalen, telkens een ander aspect van de oorlog. Van tanks tot vliegtuigen en natuurlijk de gevreesde loopgraven.

Ouders die bang zijn voor geweld of voor een game die een gruwelijke gebeurtenis verheerlijkt, mogen gerust zijn. Battlefield 1 is een schitterende hommage aan de vele slachtoffers, opdat we hen nooit zouden vergeten. Alleen al de openingsscène wanneer je verschillende keren sterft, wat je ook doet, maakt duidelijk dat dit geen spelletje was. Door iedere keer de naam van de gesneuvelde soldaat te tonen ga je snel beseffen dat je zoiets nooit meer in het echte leven wil meemaken.

Voor wie? Voor iedereen die van oorlogsgames houdt, of die de vorige Battlefield-games al fantastisch vond. Uiteraard blijft de game perfect voor wie er eindeloos online mee wil spelen. Maar eigenlijk willen toch zeggen: een game die iedereen moet gespeeld hebben, om te begrijpen wat voor een hel de Lage Landen tussen 1914 en 1918 voor al die piepjonge en arme soldaten waren. Jongens die dromen hadden zoals wij, maar die plots beseften dat ze die door zo'n vuile oorlog nooit zouden kunnen realiseren.

 

Verhaal ++++

Geweld +++++

Graphics +++++

Levensduur ++++

4. Dishonored 2

Voor heel wat gamesites is dit de game van het jaar. Niet voor ons dus, maar het is uiteraard wel een sterke outsider. Weinig echt grote vernieuwingen, behalve dan dat je zowel als Corvo Attano, de held uit het eerste spel, en als Emily Kaldwin kunt spelen. Het leuke is dat Emily nieuwe magie naar de game brengt, waardoor je het verhaal gerust twee keer kunt uitproberen. Een derde optie is de magie uit te schakelen, dus je ziet dat je er lang mee zoet bent als je een beetje herhaling niet erg vindt.

Voor wie? Iedereen die het eerste spel goed vond, of die wat magie in gevechten wel kan smaken. Je bepaalt zelf hoe je de game speelt: met welk personage, met of zonder magie, je kan zelfs proberen om niemand te doden.

 

Verhaal +++

Geweld +++++

Graphics ++++

Levensduur ++++

5. Paper Mario: Color Splash

Natuurlijk moet er ook minstens één game van Nintendo onder de kerstboom liggen, want dat blijven de familiespellen bij uitstek. Veel meer dan één was ook moeilijk te vinden, want het was een mager najaar voor de Wii U - er volgt nog eentje voor 3DS in deze lijst. Ze zullen zich al stilaan focussen op hun nieuwe console, maar gelukkig is Paper Mario: Color Splash echt een geslaagde game. Het is leuk, er zit veel humor in, je speelt er lange tijd mee,... Je moet uiteraard weer Peach redden uit de klauwen van Bowser, maar ook de kleuren herstellen in de papieren wereld van een eiland.

Voor wie? Fans van Nintendo-games, en zeker fans van Super Mario. Maar ook het beste spel als je liever een cadeautje zonder geweld geeft. Uiteraard moet je ook in een platformspel nog altijd vijanden doden, maar om de ene of de andere reden zien we dat in Mario-games zelden als iets gruwelijks. Wie geeft er immers om een Shy Guy of een Goomba?

 

Verhaal +++++

Geweld +

Graphics ++++

Levensduur ++++

6. Titanfall 2

Terug wat meer geweld dan, want Titanfall 2 moest één van de toppers van het najaar worden. Dat is zeker gelukt, maar we hebben toch betere games gespeeld. Het leuke aan de sequel is dat ze dit keer wel aan single players hebben gedacht door er een verhaal in te steken. Je bent er wel niet lang mee bezig, want de nadruk blijft op de multiplayer liggen. Net zoals Battlefield 1 koop je dit spel dus best alleen als je graag online speelt. En zeker Titanfall 2, want dan was het verhaal in Battlefield 1 voor ons toch nog meer de moeite.

Voor wie? Spelers die de eerste Titanfall al het einde vonden. Qua multiplayer heeft het spel niks moeten inboeten. De succesformules zijn terug, en er zitten een paar leuke nieuwe opties bij. Speel je nooit multiplayer of online, dan kies je best een andere game uit deze lijst uit.

 

Verhaal ++

Geweld +++++

Graphics ++++

Levensduur ++++

7. FIFA 17

Natuurlijk mag FIFA ook dit jaar niet ontbreken in ons verlanglijstje. Enkel de echte fans kopen ieder jaar opnieuw de volgende editie van het spel, maar wie dat nog niet heeft gedaan moet dat deze keer echt overwegen. FIFA 17 werkte samen met Frostbite en dat zie je meteen. Zelden was het oog voor detail zo goed in deze franchise. Voor het eerst zien we spelers echt zweten. Ook de gameplay heeft toch nog flinke stappen vooruit weten te zetten. Het beste voetbalspel ooit, en een serieuze sprong vooruit voor de FIFA-games.

Voor wie? Iedereen die geen dag laat voorbijgaan zonder een wedstrijd op FIFA te spelen. Of je nu online gaat of op jezelf in de vele competities die beschikbaar zijn, je wordt FIFA 17 nooit beu. Enkel iemand die geen bal om voetbal geeft ga je met dit spel geen plezier doen.

 

Verhaal +

Geweld +

Graphics +++++

Levensduur +++++

8. Forza Horizon 3

Ook aan de racefans hebben gedacht. We kijken heel hard uit naar de nieuwe Gran Turismo die er volgend jaar aankomt. Aanvankelijk had die er nu al moeten zijn en dus misschien in dit lijstje moeten staan, maar het verwondert ons niet dat ze deze grote titel moesten uitstellen. Forza is nog altijd de tegenpool van Xbox, en Forza Horizon 3 heeft de lat alweer erg hoog gelegd. Deze keer trekken we naar Australië, en je zal een pak schitterende locaties herkennen. Je kan op in totaal 350 auto's beroep doen. Deze keer ben je als speler de directeur van het bekende Horizon-festival.

Voor wie? Iedereen die van racen houdt, want dit is echt nog zo'n pure en mooie racegame. Maar je moet wel een Xbox hebben. PS4-eigenaars moeten nog even geduld, want we denken dat Gran Turismo het racegenre samen met deze Forza Horizon weer eens naar een hoger niveau gaat tillen.

 

Verhaal +++++

Geweld +++++

Graphics +++++

Levensduur ++++

9. Call Of Duty: Infinite Warfare

Er was dit najaar ook weer een nieuwe Call Of Duty. Deze keer speelt de game zich tijdens een oorlog in de ruimte af. Dat schrok spelers aanvankelijk af, maar het uiteindelijke spel kreeg wel veel lof. Vooral de single player dan, want de multiplayer is niet vernieuwend genoeg.

Voor wie? De fans van Call Of Duty zijn door de jaren heen een nauwere groep geworden, maar dat wil niet zeggen dat iemand die van dit soort games houdt deze nieuwe titel niet kan smaken. Integendeel zelfs, door de single player van deze editie is het spel misschien net toegankelijker geworden.

 

Verhaal ++++

Geweld +++++

Graphics ++++

Levensduur ++++

10. Mario Party: Star Rush

Genoeg geweld! We hebben gekozen voor Mario Party: Star Rush om de lijst af te sluiten. Niet dat dit de hoogvlieger van het najaar is, maar het 3DS-spel is zeker een leuke met de feestdagen. Mario Party ziet er helemaal anders. Geen gewone bordspellen waarbij je om beurten moet spelen, maar wel meer korte spellen waarbij variatie de rode draad is. En de bordspellen die er dan toch nog zijn verlopen ook sneller doordat iedereen tegelijk een cijfer gooit. Het begin van een nieuw tijdperk voor Mario Party?

Voor wie? Alle fans van Nintendo, en ook voor gamers die de Mario Party-franchise wat beu geworden zijn. Deze ziet er immers anders uit en lijkt te zijn aangepast aan de wetten van 2016.

 

Verhaal +

Geweld +

Graphics ++++

Levensduur +++++