Hoe zit het precies met Francken en die deurwaarder? Haalt die dat kabinet straks leeg?

analyseMet een stoet fotografen en cameramannen in z'n kielzog, kwam de deurwaarder langs bij staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hij had een bevel tot betaling van 20.000 euro, plus 5.000 euro gerechtskosten bij zich. Maar Francken start een verzetsprocedure bij de beslagrechter, het kan dus nog even duren voor de verhuiswagen opdraait om het kabinet leeg te halen ...

Het Brusselse hof van beroep oordeelde dat Francken een humanitair visum moet geven aan een Syrische familie in Aleppo, die bij een Belgische barones onderdak kan krijgen. Per lid van het gezin werd een dwangsom opgelegd van 1.000 euro per dag.

Sinds die beslissing van het hof zijn we vijf dagen verder, wat een dwangsom van 20.000 euro oplevert. De advocaten van de familie, het activistische Progress Lawyers Network, stuurt nu dus een deurwaarder om die som, plus de 5.000 euro gerechtskosten te laten ophoesten.

Die kwam gisteren nog niet het geld innen, eerst komt hij langs met een zogenaamd "bevel tot betaling". Dat is bezorgd aan het kabinet van Francken, die nu 24 uur heeft om te betalen. In een tweede fase neemt de deurwaarder dan goederen van het kabinet van Francken in beslag en verkoopt die per opbod. Maar de staatssecretaris gaat nu in verzet, bij de beslagrechter. Dat kan de zaak sowieso nog een maand vertragen.

Plus er is nog de regel dat overheidsgoederen niet zomaar in beslag genomen kunnen worden en dan per opbod verkocht worden. Dus het is niet zeker dat het effectief zover komt dat de meubels en computers van het kabinet worden opgeladen en verkocht. Als dat gebeurt, is dat overigens vooral een politieke overwinning voor Francken: het beeld van de politieke martelaar, die bereid is alles te offeren voor z'n principes zal dan gekoppeld worden aan dat van verhuizers die z'n meubelen opladen.

Volle steun van premier Michel

De regering doet er in elk geval alles aan om de dwangsommen tegen te houden. Premier Charles Michel (MR) steunt Francken volledig, en gaf hem ook politieke dekking in de Kamer. Hij wil de dwangsommen laten blokkeren op een rekening, maar niet definitief betalen.

Juridisch gezien kreeg Francken ook weer een beetje goed nieuws. Want de strijd draait in feite rond de de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV), die voor Francken werkt. Zij beslisten om geen visum te geven, waarna de advocaten naar de burgerlijke rechtbank stapten. Maar de Raad van State, die alle administratie en dus ook de RVV controleert, gaat nu op haar beurt nog een oordeel vellen. En de zaak werd gisteren alvast ontvankelijk verklaard. Voor Francken was dit een signaal "dat er duidelijk grond is om de procedure verder te zetten."

Ondertussen blijven zowel Francken als premier Michel erop wijzen dat het Syrische gezin uit Aleppo gewoon in Libanon een visum kan aanvragen. Michel zei in de Kamer "verbaasd te zijn" dat de familie naar Libanon is geweest om daar een humanitair visum voor België te vragen, zonder dan meteen ook in Libanon te blijven en een visum aan te vragen.

Aleppo, de stad die de familie wil ontvluchten, is ondertussen quasi helemaal heroverd door de troepen van president Assad. De familie zat niet in het deel van de stad dat door rebellen gecontroleerd werd, maar wijken die pro-Assad zijn. De vader van de familie werkt ook als deputy-manager voor de kamer van koophandel, een organisatie die afhangt van het regime.

Lees meer