Top Amazon, Google, Facebook, Apple, Tesla zitten vandaag samen met Trump: dik tegen hun goesting

Vandaag zit iedereen die iets voorstelt in Silicon Valley aan tafel bij de man die ze minst van al in het Witte Huis wilden. Donald Trump ontvangt in z'n Trump Tower de beau monde van de tech industrie. En die hebben weinig keuze: niemand durft een uitnodiging afslaan. Maar het wordt meer dan waarschijnlijk niets meer dan een meeting die zo op reality TV kan...

Met Kanye West had Trump al heel veel starpower over de vloer, maar vandaag doet hij er nog een schepje bovenop. De president-elect heeft namelijk alle toppers van de Amerikaanse tech industrie ontboden. En niemand durft/kan te weigeren. Maar niemand heeft er zin in, integendeel. Dit moet pijn doen.

Want de baas van Amazon.com CEO Jeff Bezos en Tesla Motors CEO Elon Musk waren bijvoorbeeld tijdens de verkiezingscampagne twee heel uitgesproken tegenstanders van Trump. Bezos is de eigenaar van de Washington Post, de krant die via onderzoeksjournalistiek meer dan eens de campagne van Trump in de problemen bracht. En Bezos zelf bood via Twitter aan om Trump via één van z'n raketten in de ruimte te sturen. De stichter van Amazon heeft immers ook een raketbedrijf. Daarop reageerde Trump toen door te stellen dat Bezos de Post misbruikt om z'n e-business te ondersteunen.

Vorige week kregen ze allemaal een uitnodiging van het team van Trump dat de overgang moet voorbereiden. Ook onder meer Larry Page komt af, de stichter en grote baas van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Net als Tim Cook, de baas van Apple en Chuck Robbins, de baas van Cisco Systems. Jack Dorsey van Twitter is niet uitgenodigd, een zoveelste bewijs dat het over en uit is voor hem en z'n platform.

Mark Zuckerberg van Facebook is de echte king van Silicon Valley. Hij is de enige die niet zelf komt, hij stuurt z'n COO, Sheryl Sandberg. De anderen durven simpelweg niet een uitnodiging afslaan of een mindere god sturen. Want iedereen moet ook denken aan z'n aandeelhouders. En ten oorlog gaan met de Amerikaanse president, die bovendien zo gevoelig is voor z'n ego, is daarbij geen goed idee.

Presenteert Trump de rekening?

Maar laat er geen twijfel over zijn: Silicon Valley kan het bloed drinken van Trump. Z'n standpunten over migratie staan diametraal tegenover de manier van denken in California: zowat de helft van alle tech jongens zijn niet eens in de VS geboren. De sector gaf verhoudingsgewijs 114 keer meer aan de campagne van Hillary Clinton dan aan die van Trump. En afgelopen zomer ondertekenden 140 CEO's uit Silicon Valley een brief waarin ze stelden dat Trump slecht zou zijn voor innovatie en groei, en dat z'n visie op immigratie, internet security en de overheid gewoon beschadigend zijn.

De enige die vandaag zal stralen is Peter Thiel. De stichter van PayPal is ook uitgenodigd. Hij is een van de weinige topmensen uit Silicon Valley die zich openlijk achter Trump schaarde, tot irritatie van velen in de tech wereld.

Waar de toppers zich aan mogen verwachten is niet duidelijk. Trump heeft zelden een duidelijke agenda of boodschap bij dit soort meetings. Het is dus meer een grote mediashow, waarbij de top-CEO's allemaal mogen opdraven voor de camera's. Al bestaat de mogelijkheid dat Trump wel degelijk de hete hangijzers op tafel legt. Want één ding hebben de Apples, Amazons en Googles wel gemeen: ze gebruiken allerlei buitenlandse ontsnappingsroutes om nauwelijks belasting in de VS te betalen. Misschien overhandigt Trump hen nu dus een gepeperde rekening voor hun verzet tijdens de kiescampagne.

Lees meer