Theo Franken (N-VA) scherp voor Canada als lichtend voorbeeld voor migratie: "Trudeau moet en zal de held van links zijn"

Justin Trudeau, de premier van Canada, wordt vaak opgevoerd als "baken van hoop" en lichtend voorbeeld door de linkerzijde. Duidelijk tot grote ergernis van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Want een recent rapport van Oxfam, waarin Canada wordt geprezen, is volgens hem misleidend. "Niet moeilijk genereus te zijn als je ligt waar Canada ligt."

Wie heeft ondertussen niet het filmpje gezien van de Canadese premier Justin Trudeau, die luistert naar de verhalen van Syrische vluchtelingen. "De dag dat ik in Canada landde, was de eerste persoon wiens hand ik schudde de eerste minister", zo vertelt een vluchteling, terwijl Trudeau een zakdoek moet zoeken om z'n tranen te drogen.

Canada wordt, zeker aan progressieve zijde, gezien als het lichtend voorbeeld. Trudeau profileert zich ook manifest als de man die een multiculturele wereld omarmt, en een tegengewicht wil geven tegen de Trumps of rechtse Europese leiders van deze wereld. Alleen toen hij plots ook nog Fidel Castro, de overleden Cubaanse dictator, z'n lof begon te zingen kreeg hij tegenwind.

"Niet moeilijk om genereuze gestes te doen als je Canada bent"

Maar nu haalt ook Theo Francken uit naar Canada en Trudeau. Aanleiding is een nieuw rapport van Oxfam, waarin nog maar eens Canada als hét juiste land wordt voorgesteld. Want, samen met Australië, Noorwegen en Duitsland, neemt Canada erg veel vluchtelingen op via het hervestigingsprogramma's. Zeker voor Australië en Canada is dat niet onlogisch: ze hebben geen landsgrenzen met het Midden-Oosten, en dus ook zeer weinig illegalen of asielzoekers die via land of een bootje zijn binnengekomen. Tel je die erbij, dan kom je aan totaal andere cijfers van het aantal vluchtelingen dat Europese landen opvangen. Denk daarbij in de eerste plaats aan Griekenland en Italië, maar ook in Centraal- en West-Europa lopen die cijfers veel hoger op dan die van de hervestigingsprogramma's.

In een reeks tweets aan newsmonkey hekelt Francken het feit dat Trudeau en Canada blijkbaar 'helden' zijn voor links. "Links verwijst vaak naar Canada als voorbeeld. Maar ze hebben géén bootvluchtelingen en een heel streng beleid. Ironisch", zo tweet hij.

In een andere tweet wijst hij erop dat hij dat ook besprak met z'n Canadese collega. Maar die had blijkbaar niet veel te zeggen daarover: "Ik heb dat tegen mijn Canadese collega gezegd op VN-top in New York. Hij zei niet veel. Trudeau moet en zal de held van links zijn."

Want natuurlijk is het makkelijk werken voor Canada, zo vindt Francken: "Als ons land lag waar Canada ligt op deze aardkluit is het niet moeilijk om genereuze gestes te doen."

Hier de tranen van Trudeau nog eens:

 

Lees meer