Geen Oscar voor België (D'Ardennen), Nederland (Tonio) of Frankrijk (Elle)

85 films werden ingezonden om kans te maken op de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, een record. De concurrentie voor D'Ardennen van Robin Pront was dus groot. De film is alleszins niet geselecteerd voor de longlist van negen films die de nominatie van vijf films vooraf gaat.

Ook Tonio, de Nederlandse inzending naar de roman van A.F. Th. van der Heijden, Juliette van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar en Elle, de Franse inzending van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven staan verrassend genoeg niet op de longlist.

 

Maar er zijn er dus negen die het wel gehaald hebben. De voor ons bekendste films op die lijst zijn Toni Erdmann, de Duitse komedie over een vader die aansluiting zoekt bij zijn dochter die onlangs de grote winnaar was op de European Film Awards, en The Salesman uit van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi. Ook de Canadese regisseur Xavier Dolan staat op de longlist met Juste La Fin Du Monde.

 

Wat nu?

Van deze negen films zullen er vijf uitgepikt worden die uiteindelijk de genomineerden worden in de categorie Beste Buitenlandse Film. Om daarover te beslissen zullen daarvoor speciaal uitgenodigde comités in Los Angeles, Londen en New York drie films per dag zien tussen 13 en 15 januari, waarna er meteen gestemd zal worden.

De genomineerden voor de 89e Oscars zullen vervolgens bekend gemaakt worden op 24 januari. Dan volgt er nog eens een stemming waarna de prijzen uitgereikt zullen worden op 28 februari in Hollywood.

Vorig jaar won Son Of Saul, de Hongaarse inzending, de prijs voor Beste Buitenlandse Film.

 

Lees meer