Heel bijzonder: wetenschappers lijken er nu echt in geslaagd om iets tegen veroudering te vinden

Biologen van het Amerikaanse Salk-instituut zijn erin geslaagd om verouderde muizen weer jong te maken. Met de verjongingskuur konden de onderzoekers ouderdomsverschijnselen bij muizen laten verdwijnen en de knaagdieren een derde langer laten leven. De biologen draaiden in elke cel van de muizen de klok terug. Dat deden ze door de cellen te herprogrammeren. En het lijkt ook te werken bij menselijke huidcellen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer kleine beschadigingen je cellen krijgen. Wetenschappers proberen al jaren de levensduur van cellen te verlengen door ze te verjongen. Eén van de grootste problemen is dat die cellen dan in een veel hoger tempo delen. En dat leidt tot kanker.

Salk zegt nu dat onderzoekers van het instituut een manier hebben gevonden om verouderde cellen een verjongingskuur te geven, zonder dat ze uitgroeien tot kwaadaardige tumoren. De biologen pasten vier specifieke genen aan waardoor de cellen weer in een jongere levensfase terechtkwamen.

Ze deden dat door de cellen te herprogrammeren. Ze herprogrammeerden de cellen gedeeltelijk, waardoor ze wel al hun verouderingsschade van zich afschudden, maar hun identiteit behielden.

Tot nu werd aangenomen dat bij herprogrammering de identiteit van cellen de facto veranderde, maar de biologen van Salk hebben dus aangetoond dat dat niet zo moet zijn. In Vivo Amelioration of Age-Associated Hallmarks by Partial Reprogramming heet dat dan.

Eén derde ouder

De Amerikanen voorzagen muizen van een defect gen waardoor ze snel verouderden. Die muizen kruisten ze met muizen die waren voorzien van genen die de eiwitten aanmaakten die nodig zijn voor de herprogrammering, de Yamanaka-factoren. Daardoor kregen ze nageslacht dat snel oud werd, maar waarbij ze die Yamanaka-genen heel gedoseerd konden activeren. Daardoor konden ze alle cellen ook goed herprogrammeren.

De muizen bleken in allerlei opzichten verjongd. Hun cellen waren weer als nieuw en ze werden gemiddeld 24 in plaats van 18 weken oud.

De vondst is heel bijzonder: ze bewijst dat je cellen kunt verjongen en dat veroudering omkeerbaar is. De techniek is nu nog te ingewikkeld om toe te passen op mensen, maar Salk zegt toch al op dezelfde manier menselijke huidcellen verjongd te hebben.