Appelsienen dreigen dubbel zo duur in de winkel te worden door "absurde" maatregel Europa

Door strengere regels van Europa voor de import van sinaasappels, gaan die een pak duurder worden voor de consument zeggen fruitimporteurs. Vooral in de zomer.  De importeurs van fruit zeggen dat de maatregel absurd is en gewoon een verkapte beschermingsmaatregel is voor de Zuid-Europese citrusindustrie, en dan vooral die in Spanje.

Van Europa moeten sinaasappels voortaan eerst 24 dagen in quarantaine bij een temperatuur van - 0,5 graden celsius, om de Afrikaanse fruitmot te bestrijden. Maar volgens importeurs bederven de meeste sinaasappels daarbij. Er zou ook helemaal geen capaciteit zijn om de maatregel uit te voeren.

De sinaasappelimporteurs snappen er niks van: er is geen enkel acuut gevaar door die fruitmot zeggen ze. Die fruitmot is er volgens hen al jaren.

Als de regels echt worden ingevoerd zal er tussen juni en oktober aanzienlijk minder citrusfruit op de markt zijn. Dat gaat leiden tot een tekort aan sinaasappels, hogere prijzen en minder producten in de winkels. Fruitimporteurs sluiten een verdubbeling van de prijs niet uit.

De importeurs zeggen dat de maatregel een verkapte beschermingsmaatregel is voor de Zuid-Europese citrusindustrie, en dan vooral die in Spanje: “De specifieke koeltechniek die het Europees Parlement voorschrijft bestaat niet eens”. Dit is gewoon een handelsblokkade en een voorbeeld van onnodige regelgeving."

Europa importeert jaarlijks 600 miljoen kilo fruit uit Zuid-Afrika. meer dan de helft daarvan zijn sinaasappelen, die tussen juni en oktober Europa binnenkomen. Volgens de fruitimporteurs is er in die periode amper Europese productie. De Zuid-Afrikaanse import maakt 70 procent uit van de totale sinaasappelimport.