Miljoenenbonus bij overname voor topmensen PostNL nekte fusie met Bpost

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL zou een miljoenenbonus krijgen bij een overname door Bpost. De raad van bestuur van PostNL vreesde imagoschade als de bonus naar buiten zou komen, en bloed daarom de fusie al af in het voorjaar.

De overname van PostNL door het Belgische Bpost is afgelopen voorjaar mede stukgelopen vanwege een contractueel vastgelegde bonus voor PostNL-bestuursvoorzitter Herna Verhagen volgens De Tijd, die een reconstructie maakte van de onderhandelingen. Volgens de krant vreesde de raad van bestuur van PostNL imagoschade als de bonus naar buiten zou komen.

Bpost deed in mei voor de eerste keer een bod op het Nederlandse postbedrijf. Toen de onderhandelingen mislukten, zei PostNL dat dat kwam omdat de bedrijven niet eens konden worden over alle voorwaarden.

"Onverkoopbaar"

Volgens De Tijd speelde de bonusregeling van Verhagen en haar rechterhand Jan Bos een belangrijke rol bij het afketsen van de overeenkomst. Als PostNL in andere handen zou overgaan, zou hun dat respectievelijk 3 miljoen en 2,3 miljoen euro per persoon opleveren.

De raad van cbestuur van PostNL vreesde dat de bonussen “onverkoopbaar” zouden zijn bij het personeel en de buitenwereld. Het Nederlandse bedrijf bevestigt de zorgen van de commissarissen tegen de krant. "Daarover is overleg geweest." Maar de beloningscommissie "heeft de betrokkenen niet gevraagd er afstand van te doen".

Volgens De Tijd waren beide partijen het bijna eens over de overname, maar maakten de Nederlanders "op het laatste nippertje een bocht van 180 graden".

Overheidsinvloed

Het artikel gaat alleen over het bod van afgelopen voorjaar. Vorige maand deed Bpost drie nieuwe pogingen, maar elk bod werd door PostNL afgewezen. Een van de argumenten was telkens dat de invloed van de Belgische overheid op het fusiebedrijf te groot zou worden. Inmiddels heeft Bpost de handdoek in de ring gegooid.