Russen drinken nu van miserie al badolie met alcohol in: 26 doden op één dag in één wijk

In Irkoetsk in Siberië zijn al 26 mensen overleden en liggen er nog 20 in het ziekenhuis doordat ze bojarisjnik dronken: een soort badolie die gebruikt wordt om sauna’s goed te doen geuren. Daar zit methanol in, en het is doodsgevaarlijk. Maar je wordt er blijkbaar wél dronken van.

Voor veel Russen is wodka te duur geworden in de winkel. Rusland verkeert in een economische crisis. De olieprijs is laag en het land kampt met sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie, vanwege de annexatie van de Krim in 2014. Eén van de gevolgen: de staat haalt aanzienlijk minder belasting op. De regering wordt daardoor gedwongen te bezuinigen én om de belasting te verhogen. Bijvoorbeeld de accijns op sterke drank. Vooral op wodka dus.

Buiten de grote steden liggen de inkomens van veel mensen rond de 100 euro per maand. Zij hebben geen geld meer voor legale wodka. Een fles wodka van een halve liter kost in de winkel minstens 3 euro. Lage kwaliteit illegale wodka heb je voor 75 cent en schoonmaakmiddel kun je voor minder dan de helft daarvan vinden.

Als er maar alcohol inzit

Alles waar alcohol in zit komt in aanmerking: aceton en zoals in dit geval, bojarisjnik (hagedoorn), een goedje om de sauna lekker te laten ruiken. Niet verboden, maar extreem gevaarlijk, omdat er dodelijk methanol in zit.

De slachtoffers in Irkoetsk vielen allemaal in één buurt. Waarschijnlijk kochten ze hun bojarisjnik in dezelfde winkel. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zijn de Russen alleen maar méér gaan drinken. De verkoop van alcohol nam toe met 70 procent, en de gemiddelde Rus drinkt nu 9,16 liter sterke drank per jaar. Dat is dan de officiële, want daar moet dus nog thuisgestookt spul en alcohol die verkocht wordt in het zwarte circuit bijgeteld worden.