's Werelds populairste loodgieter presenteert Nintendo gepeperde factuur van 4 miljard

De nieuwe mobiele game Super Mario Run van Nintendo voor de iPhone levert het japanse bedrijf vooral een kater op. Sinds de nieuwe game uit is verloor het Japanse bedrijf zo’n 4 miljard dollar aan beurswaarde.

Met de daling lijken aandeelhouders te reageren op de beoordelingen in Apples App Store. Op het moment van schrijven heeft het spel in de Belgische app-winkel een score van 2 sterren, op basis van 1.180 beoordelingen.

Vrijdag was de eerste handelsdag dat beleggers konden reageren op de nieuwe game, toen verloor het aandeel 4,5 procent. Ook vandaag verloor Nintendo ruim 7 procent op de Japanse beurs, die inmiddels is gesloten. Dat betekent dat Nintendo sinds de lancering op de beurs zo’n 4 miljard dollar minder waard is geworden.

Aan de populariteit van de nieuwe game ligt het niet: Super Mario Run staat bovenaan de meest gedownloade spellen in de AppStore. Alleen is er wel grote kritiek: zo heb je altijd een internetverbinding nodig en als je meer dan drie levels wilt spelen, moet je geld betalen. Vooral het bedrag dat daarvoor wordt gevraagd (zo’n 10 euro), wordt door critici als struikelblok gezien.

Slecht model?

Volgens Nomura Securities-analist Junko Yamamura zijn investeerders ook teleurgesteld door het verdienmodel. Omdat gebruikers eenmalig moeten betalen, zou het spel op langere termijn weinig geld opbrengen.

Nintendo ontwikkelde de game samen met het Japanse bedrijf DeNa, waarvan het aandeel ook al met 14 procent is gekelderd.

Het leek de afgelopen tijd weer beter met Nintendo te gaan, wat vooral kwam door het populaire smartphone-spel Pokémon Go. Dat is niet door Nintendo zelf ontwikkeld, maar wel door hen gelicentieerd. De beurskoers schoot van de zomer omhoog. Nintendo temperde daarna de verwachtingen: de populariteit van Pokémon Go zou hen financieel niet veel extra opleveren.

Pkemon Go kon dus het tij niet doen keren voor Nintendo. Deze grafiek laat heel goed zien hoe er marktaandeel is verloren, en hoe PlayStation maar ook Microsoft met de Xbox dat hebben ingepalmd. Bovendien gaat de markt in z’n geheel bergaf.

Switch

Nintendo zal nog eens poging doen om die consolemarkt weer naar zich toe te trekken met de nieuwe Nintendo Switch-spelcomputer. De Switch combineert een handheld, tablet en console in één, en het zou wel eens het eerste toestel kunnen worden waarmee je ook on the go echte hoge kwaliteitsgames kan spelen. Mits de juiste prijs (die is nog niet bekend) lijkt Nintendo een hit op handen te hebben.

In elk geval: het lijkt erop of eronder voor Nintendo. De Wii U had een groot verkoopsucces moeten worden, maar dat liep uit op een grote tegenvaller voor de Japanse fabrikant.

De Wii U werd door veel mensen gezien als een kleine update van de Wii, waardoor er weinig apparaten van verkocht werden: tot juni van dit jaar 13 miljoen stuks. Op hetzelfde moment stond Sony’s PlayStation 4 al op 40 miljoen exemplaren, terwijl die een jaar later uitkwam.

Lees meer