Samsonseks is het Vlaamse woord van het jaar, en daar zijn de Nederlanders heel jaloers op

Geen Pietenpact of betonstop, het woord van het jaar is er eentje dat alle ouders gaan begrijpen: samsonseks. Want de Vlaming vindt het blijkbaar belangrijk, seks terwijl de kinderen eventjes naar tv kijken. Akkoord of niet, België heeft de wedstrijd wat ons betreft wel gewonnen: in Nederland werd het 'treitervlogger.' Geef ons dan toch maar Samson. 

Het woord van het jaar, altijd een leuk moment om terug te kijken naar hoe 2016 er precies uit ziet. En voor de Belg was 2016 blijkbaar heel ... euh ... gezellig, want de overtuigende winnaar is 'samsonseks': oftewel "seks terwijl de kinderen naar de televisie kijken (genoemd naar het kinderprogramma 'Samson en Gert')". Die haalde het van 'betonstop' en 'pokémonterreur', twee woorden die toch een negatievere bijklank hebben. In ieder geval is samsonseks heel herkenbaar: het woord ging met 43% van de stemmen lopen.

En of je samsonseks nu een leuk woord vindt of niet, het is alleszins beter dan waar onze noorderburen op stemden: daar werd het 'treitervlogger', volgens Van Dale "iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt." Wij spotten een thema: video, al hebben de Belgen daar duidelijk een betere visie op.

De vorige jaren ging het woord van het jaar naar 'kraamkost' (2015), 'flitsmarathon' (2014), 'selfie' (2013) en 'frietchinees' (2012). Veel persoonlijker dan samsonseks wordt het volgend jaar niet volgens ons.

Op twitter zijn de reacties gemengd, al zijn een pak Nederlanders duidelijk fan van samsonseks.

Want waren er dan geen alternatieven voorhanden?

Hoewel, da's toch eigenlijk niet nodig ...

Zeker als 'samsonseks' zoveel inspiratie geeft tot foute grappen

Belgen zijn gewoon gezelliger dan Nederlanders

én positiever dan de Engelsen. Overigens haalde 'Brexitschade' het ook niet

Wie goed zoekt kan toch een linkje vinden

En ergens zal er iemand toch wel de twee combineren ... dat moet gewoon

Maar het is deze vraag die blijft hangen

Op naar 2017!

Lees meer