CD&V-voorzitter Wouter Beke en N-VA-staatssecretaris Theo Francken botsen op Twitter frontaal over "gesloten herberg"

© Twitter

Goed, de politieke spanning tussen CD&V en N-VA die kennen we ondertussen. Maar een partijvoorzitter die op Twitter zit te bekvechten met een staatssecretaris? Redelijk ongezien toch. CD&V-voorzitter Wouter Beke schreef een opiniestuk, en kreeg op Twitter toch een erg persoonlijke uithaal van Theo Francken. Of was die toch niet persoonlijk bedoeld? 

Een rel over een kerststal tussen N-VA en CD&V? This must be 2016...

CD&V-voorzitter Wouter Beke maakte in een opiniestuk in De Morgen kanttekeningen bij de houding van de N-VA. Aanleiding is de kerststalrel in Holsbeek, in Vlaams Brabant. De gemeente had daar de kerststal uit het gemeentehuis laten halen: scheiding tussen kerk en staat. De N-VA-oppositie schreeuwde moord en brand en Theo Francken, lokaal kopstuk en burgemeester in het naburige Lubbeek kwam van stal om te zeggen dat die kerststal terug moest. Het ging niet over kerk en staat, eerder het gevoel "dat eeuwenoude culturele waarden onder druk stonden".

Maar Beke vindt dat heel bitter: tegelijk pleiten voor een kerststal én polariseren rond de Syrische familie die een humanitair visum eist voor België. "De N-VA zegt dat een kerststal thuishoort in publieke ruimte. Wel, zo’n kerststal is nu wel al 2.000 jaar het symbool van een gezin op de vlucht. Dan denk ik: practice what you preach en probeer niet te polariseren op de kap van een gezin op de vlucht. Dat vind ik totaal onfatsoenlijk", zegt Beke op Radio 1.

De CD&V-voorzitter was heel fel voor Francken. Die geeft volgens hem onjuiste informatie over het visum van het Syrische gezin. "We hebben 250 christenen uit Aleppo toegelaten met humanitaire visa. Dat heeft er niet toe geleid dat honderdduizenden christenen naar ambassades zijn gevlucht om een visum aan te vragen."

Maar Francken sloeg even hard terug. Op het moment dat Beke op Radio 1 het interview gaf, tweette de staatssecretaris de volgende boodschap:

Ter info, in Leopoldsbrug, waar Beke burgemeester is, was tot voor kort een groot opvangcentrum voor asielzoekers. Maar dat sloot eerder dit jaar: door de deal tussen Europa en Turkije is de instroom aan vluchtelingen tot stilstand gekomen. En Francken deed dus het centrum in Leopoldsburg dicht.

En Francken haalde nog eens uit, zei dat het in de visumkwestie "een principiële zaak is", en noemde het opiniestuk "polariserend." Exact hetgeen Beke de N-VA verwijt dus.

Daarop tweette Beke dan weer: "Krijg ik nu kritiek omdat uw noodopvangcentrum gesloten hebt, dat ik samen met u een jaar lang in goede banen geleid heb?"

Daarop reageerde de staatsecretaris dan later om de sneer naar de 'herberg' in Leopoldsburg helemaal te ontkennen. Volgens Francken ging het daar "totaal niet" over. En hij benadrukte nog eens de 'SAMEN'.

Lees meer