Facebook 'pikte' alle telefoonnummers van WhatsApp: Europese Commissie dreigt met monsterboete

Facebook heeft de Europese Commissie aan haar been. Want die is niet te spreken over hoe Mark Zuckerberg en co WhatsApp hebben overgenomen. Toen ze de groene app kochten zweerden ze op hun communiezieltje geen misbruik te gaan maken van die fusie. Maar nu blijkt dat ze onder meer de telefoonnummers van WhatsApp namen. De Commissie dreigt met een zeer stevige boete.

Google was al aan de beurt, en moest een paar miljard ophoesten aan boetes. Apple heeft het ook al meegemaakt, net als Microsoft. En nu is het dus aan Facebook, dat in een zware juridische discussie met de Europese Commissie terecht gekomen is.

De Europese Unie is een papieren tijger: geen eigen leger, geen echt krachtig buitenlands beleid. Alleen in één ding zijn ze wel echt machtig, hun economisch beleid. Want de Commissie kan monsterboetes van miljarden euro's opleggen, als ze vindt dat de vrije markt aangevallen is. Dus monopolisten, of bedrijven die bewust fusies misbruiken, worden keihard aangepakt. Zeker als dat Amerikaanse bedrijven zijn.

Facebook ligt nu dus onder vuur, over WhatsApp. Het kocht de groene app in 2014 en verzekerde de Europese Commissie toen dat ze op geen enkele manier misbruik zouden maken van die overname. Zuckerberg betaalde toen 22 miljard dollar voor WhatsApp. Europese Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager, die al eerder streng optrad tegen Google, zegt dat Facebook incorrecte of misleidende informatie gaf tijdens het onderzoek naar die overname: "Bewust of uit nalatigheid."

De aanpassingen in augustus

De reden waarom de Commissie nu in actie schiet is omdat Facebook in augustus een aanpassing deed: plots kreeg Facebook inzage in data van WhatsApp, met name de telefoonnummers van alle gebruikers. En dus kreeg Facebook zo veel meer info over haar klanten, want aan die telefoonnummers zitten natuurlijk de accounts gekoppeld. Meteen kan Facebook een pak meer geld verdienen: advertenties sturen die relevant zijn (omdat de techgigant je zo goed kent door die data) levert veel meer op.

Maar het uitwisselen van die data schoot bij de Europese Commissie dus in het verkeerde keelgat. Want in 2014 nog bezwoer Facebook de Commissie dat ze geen echte koppeling tussen de twee databases zouden kunnen maken. Maar twee jaar later was dat al het geval: de meest essentiële info van WhatsApp, je telefoonnummer, is nu gematcht met je Facebookprofiel.

Facebook heeft misleid, zegt de Commissie

De Europese Commissie draait niet rond de pot: ze stellen dat Facebook goed wist dat het die link zou kunnen maken. Ze hebben dus Europa misleid. "In deze zaak neemt de Commissie voorlopig aan dat Facebook ons voorzag van incorrecte of misleidende informatie tijdens het onderzoek naar de overname van WhatsApp", zei Vestager op een persconferentie.

Facebook ontkent dat natuurlijk, ze beweren dat ze helemaal niet misleid hebben, maar toen niet wisten dat ze twee jaar later die databases toch zouden kunnen koppelen. Een monsterboete dreigt nu voor hen: tot 1 procent van haar omzet van 1 jaar. Ze hebben tot 31 januari om te reageren met argumenten. Maar het ziet er niet goed uit voor Facebook.

Uitgerekend deze zomer stuurde WhatsApp z'n gebruikersvoorwaarden, voor het eerst sinds de laatste vier jaar. En door dat te doen, konden die gegevens uitgewisseld worden met Facebook. Want door die voorwaarden goed te keuren, keurde je ook goed dat ze je telefoonnummer uitwisselen. Maar het is ook een teken dat Facebook het platform klaarmaakt voor commerciële toepassingen: tot nu toe kunnen bedrijven niet adverteren of communiceren via WhatsApp.

Lees meer