Circus rond onderzoekscommissie Kazachgate: voorzitter Delperée moet weg voor N-VA en Open Vld

Opnieuw commotie in Kazachgate, waar in de Kamer een onderzoekscommissie over is. De farce rond commissievoorzitter Francis Delpérée (cdH) duurt verder. Want die blijkt nu ook ondervraagd door de politie over de zaak. Groen heeft grote vragen bij z'n functioneren, net als meerderheidspartijen N-VA en Open Vld. Er is grote druk op cdH om hem te vervangen.

De Kamer gaat in een onderzoekscommissie op zoek naar de vraag wat er precies gebeurd is in Kazakhgate. Die affaire draait rond de Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev, die een veroordeling voor fraude kon 'afkopen', dankzij een wet die snel-snel op zijn maat door het parlement zou gejaagd zijn. En in die affaire zou een streng katholieke groep, de Orde van Malta, een cruciale rol gespeeld hebben.

Het was aan cdH om een voorzitter te kiezen voor die onderzoekscommissie (dat werkt met een beurtrol) en die partij koost de oude getrouwe Francis Delpérée. Maar zijn aanstelling is een nachtmerrie geworden. Want op het cv van de voorzitter van die onderzoekscommissie wordt duidelijk dat die zelf banden heeft met die orde. En nu blijkt dat hij ook al ondervraagd is door de politie in de zaak zelf: hij tekende immers mee die wet die er snel doorgejaagd werd.

Opgescheept met een voorzitter

Maar Delpérée smijt vooral aan sneltempo z'n eigen ruiten in: hij had de commissie niet op de hoogte gebracht van het feit dat hij verhoord is. Zowat iedereen aan Vlaamse kant reageert bijzonder boos. Bij N-VA had fractieleider Peter De Roover al zware kritiek. Maar nu spreekt hij van "stuitend gedrag". Groen was eerst voorzichtig over Delpérée en diens banden met de orde van Malta. Maar ook zij hebben nu ernstige vragen.

Op Radio 1 had Vincent Van Quickenborne van Open Vld al even scherpe woorden: "We zitten nu opgescheept met een voorzitter die betrokken is bij een gerechtelijk onderzoek. We willen volledige klaarheid scheppen. Dit gaat over het functioneren van het parlement over de vraag of die onafhankelijk werken. Dit is een process dat gaat over onszelf, dan moet de voorzitter boven elke verdenking staan. (...) Hij kan beter z'n stoel doorgeven aan iemand anders van z’n partij."

Lees meer