Gedaan met lachen: dit zijn de nieuwe regels voor de foto op je identiteitskaart

Al langer dan vandaag is een welgemeende glimlach op je identiteitskaart niet meer welkom. Het gaat zelfs zo ver dat verschillende gemeentehuizen je terug naar de fotograaf of pasfotocabine sturen om een nieuwe pasfoto te laten maken. Maar vanaf 16 januari 2017 worden de regels nog veel strenger. 

Geen blote tanden, getinte brilglazen of een montuur dat je ogen half bedekt meer op je identiteitskaartfoto’s. Je mocht al niet meer lachen, en deze regels komen er vanaf volgend jaar dus bovenop.

Voortaan moet je altijd een gezicht trekken zoals Kanye West. De Amerikaanse rapper vindt dat je niet cool bent als je lacht op een foto.

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken vindt een strakke pasfoto vooral noodzakelijk om douanecontroles vlot en effectief te laten verlopen. Naast bovenstaande regels moet je ook rekening houden met de volgende zaken:

Een onbedekt gezicht, zonder hoed, sjaal of zonnebril. Zo niet dus

© iStock

Een recente kleurenfoto met een egale, witte achtergrond en zonder boorden. Deze foto zou Barack Obama dus niet kunnen gebruiken, 'moest' hij Belg zijn uiteraard

© Getty Images

En je moet je ogen open houden, maar wel met de mond dicht

© iStock

Lees meer