Deschacht moet niet in de cel over gokaffaire: wel boete tot 600.000 euro

Olivier Deschacht komt goed weg: er komt geen proces tegen hem. De verdediger van Anderlecht had gegokt op eigen matchen. Maar het Gentse parket lijkt hem te volgen in de uitleg dat het zijn broer was die gokte. Hij kan wel nog een boete krijgen tot 600.000 euro.

Olivier Deschacht mag opgelucht ademhalen. Een celstraf tot 5 jaar zit er niet meer in. Nochtans had Deschacht op z'n eigen wedstrijden gegokt, ook op verlies. Maar het Gentse parket heeft het onderzoek afgerond en gaat niet vervolgen. "Op basis van meerdere elementen is beslist om het dossier over te maken aan de Kansspelcommissie", zo zeggen ze aan Het Laatste Nieuws. Die commissie kan de voetballer wel nog een boete opleggen tot liefst 600.000 euro.

Vanop een account die Deschacht beheerde werd gegokt op z'n eigen verlies. Dat is meteen strafbaar, hij riskeerde een celstraf. In de match tegen Paris-Saint-Germain, die Anderlecht met 5-0 verloor, zette hij geld in dat de Parijzenaars zouden winnen. In totaal werd op de account 20.000 euro gewonnen door op allerlei matchen te redden. Dat is op zich niet strafbaar, maar wel op eigen matchen gokken, matchen waarin je zelf speelt of kan spelen.

En daar zit nu net het probleem: Deschacht deed dat in onder meer de Champions League-match tegen Paris Saint-Germain (0-5 verlies) in 2013. Deschacht zat toen negentig minuten op de bank en kon dus op elk moment invallen en het resultaat beïnvloeden.

Mijn broer!

Heel de affaire doet vragen rijzen: 20.000 euro is veel geld, maar een profvoetballer als Deschacht verdient wel een veelvoud. Bovendien is z'n familie eigendom van doe-het-zelfzaken en daardoor zeer welstellend. Voor het geld moest hij het dus niet echt doen, vermoedelijk was het puur voor de kick. Want ook in de bewuste match tegen PSG zou hij 'maar' 50 euro ingezet hebben: hij zette die avond op heel wat matchen geld in. Alleen, doordat hij inzette op verlies, krijgt de zaak een stevig staartje.

En Deschacht zelf beweert ook bij hoog en laag dat het zijn broer Xavier was die de account gebruikte. Alleen gaf hij wel toe informatie door gegeven te hebben aan z'n broer, onder meer over de reserves van Anderlecht. En over alle matchen heen gaat het dus wel om erg grote sommen, waarbij Deschacht uiteindelijk dus op 20.000 euro winst staat.

Lees meer