Amerikanen vragen nu ook al dat je je accountnamen op social media geeft bij verplichte reisaanvraag ESTA

Wie een ESTA aanvraagt, het document dat je nodig hebt als Belg om voet op Amerikaanse bodem te zetten, wordt voortaan gevraagd naar zijn accounts op sociale media. Er wordt gevraagd naar onder andere Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram.

Medio april 2015 voegde de Amerikaanse overheid al een aantal extra vragen toe aan het ESTA-formulier. Zo willen ze nu weten wie je werkgever is en als je die niet hebt, wie de laatste was. Ook de namen van je ouders moet je tegenwoordig ingeven.

Nu is daar nog iets bijgekomen: de Amerikanen willen weten welke sociale media gebruikt en onder welke accountnamen.

Voorlopig is het nog niet verplicht om dat te doen, maar, zo stellen nogal wat critici, de verwachting is dat de meeste reizigers het wel zullen doen uit angst anders geweigerd te worden.

Het is onduidelijk of mensen met verdachte informatie op hun accounts meteen worden geweerd.

Terrorisme

Wie zijn accountnamen op sociale media geeft, verleent de Amerikaanse overheid ineens toegang tot veel persoonlijke informatie. Het is overigens niet duidelijk hoe de Amerikaanse overheid die informatie mag opslaan en gebruiken.

De Amerikanen zeggen dat ze de nieuwe “optie” hebben toegevoegd om zo makkelijker mensen met terroristische bedoelingen te kunnen spotten.