Weinig sneeuw in de wintersportgebieden. In Frankrijk en Zwitserland zelfs bijna niets

Voor het derde jaar op rij zijn de omstandigheden slecht voor wintersporters tijdens de kerstvakantie. Vooral in de noordelijke Alpen is amper sneeuw gevallen. Aan de zuidkant is het beter. Wie vandaag of morgen vertrekt, mag zich trouwens aan een hoop files verwachten.

Er ligt weinig sneeuw in de wintersportgebieden. In Frankrijk en Zwitserland zelfs bijna niets. In Oostenrijk en Italië zijn er een aantal plekken waar wel genoeg sneeuw ligt.

Vanaf morgen zou het wel wat kunnen sneeuwen door een storing die vooral de Zwitserse Alpen en het noordwestelijk deel van Oostenrijk schampt. De Zuid-Franse Alpen en de Italiaanse skigebieden krijgen wel geen sneeuw.

Maar, tegelijk wordt ook zachtere lucht aangevoerd. Juist tijdens de kerstdagen gaat de temperatuur flink omhoog. De vorstgrens stijgt van 300 tot 500 meter op vrijdag naar 1.400 tot 1.800 meter op zondag en maandag.

Kunstsneeuw

Wat niet betekent dat er niet geskied kan worden. De temperaturen liggen dit jaar overal lager dan vorig jaar, waardoor de kunstsneeuw in ieder geval blijft liggen. Maar off-piste gaan is out of the question.

Ondanks de slechte omstandigheden op de pistes, wordt het erg druk op de weg naar de skioorden. Vooral vanmiddag en morgen kunnen er files staan, omdat dan ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk de vakanties beginnen.

Zuid-Duitsland en rond de Franse Alpen dreigt de verkeerschaos het grootst te worden.