Groen komt met bewijzen: "N-VA gebruikt fake accounts om zichzelf te promoten"

Grote rel tussen N-VA en Groen, niet op Twitter, maar over Twitter. Volgens Meyrem Almaci (Groen) is de populariteit van N-VA's #IkSteunTheo vooral te danken aan fake accounts. Uit een analyse van de partij zou blijken dat tot twee derde van de retweets van die hashtag, gedaan zijn door accounts van mensen die niet bestaan. 

Niets is wat het lijkt op sociale media. Na commotie rond fake verhalen op Facebook, duikt nu een felle politieke discussie op over fake accounts. Die zit zo: na de rel rond de Syrische familie die geen visum krijgt van Theo Francken (N-VA), wordt een tweet van zijn partij meer dan 400 keer geretweet. #IkSteunTheo beheerst dagenlang de media, het is de populairste tweet van de partij tot nu toe. Maar Meyrem Almaci, voorzitster van Groen, zegt dat die steun voor Francken fictief is.

Groen gaat daarbij fel in de aanval. Ze analyseerden de laatste honderd retweets (meer kan je als derde partij niet zien) en concludeerde dat van de honderd, er zestig retweets afkomstig zijn van fictieve accounts. Van mensen die niet bestaan dus. Aan de redactie van newsmonkey bezorgden ze de nota van hun experts hierover. Groen vergelijkt het verloop van de populariteit van die tweet met andere populaire tweets. In die statistiek kan je zien dat #IkSteunTheo inderdaad een ander soort piek kent.

Nepaccounts

Dus keken ze verder, en wat blijkt, bij de retweeters zitten erg veel Engelstalige accounts, tweets in verschillende talen, thema’s die niet gelinkt zijn aan elkaar enzoverder. Ze volgen veel mensen, maar hebben zelf weinig volgers. Het gaat daarbij niet noodzakelijk om bots, volledige nepaccounts, maar mogelijk om mensen die die accounts beheren en die zich, al dan niet tegen betaling, hebben aangesloten bij een autotweet netwerk. Het gaat dus waarschijnlijk niet om mensen die écht N-VA steunen.

"Echt Trumpiaanse technieken", noemde Almaci het gisteren op Terzake. "Zo begint met het debat te sturen in een richting die niet door echte mensen wordt gesteund." Woordvoerder Jonas Dutordoir vat het zo samen: "De bewering van de N-VA dat hele massa's mensen Francken steunen tegen de rechtsstaat, mag hierdoor sterk gerelativeerd worden. Die fake accounts maken veel virtueel lawaai, maar zijn niet de brede volksbeweging waar de N-VA van droomt."

N-VA reageert ondertussen even scherp: "Meyrem Almaci verkoopt absolute onzin: wij kopen geen accounts"

Een bloemlezing uit de fake accounts

© Groen

De reactie van N-VA:

Lees meer