N-VA geeft Almaci (Groen) lik op stuk: "Ze verkoopt absolute onzin: wij kopen geen accounts"

N-VA-woorvoerder Joachim Pohlmann is woedend over de uitspraken van Meyrem Almaci. "Wij kopen geen accounts. Dat is absolute onzin." Volgens N-VA klopt er ook niets van de analyse van Groen. "Dat Groen zoveel retweeters registreert, komt omdat ze zijn gaan meten op het eind van de curve." Volgens de woordvoerder is het een voorbeeld van de obsessie van links met N-VA: "Groen moet bij zichzelf ten rade gaan."

"Wij kopen geen accounts, dat is onzin." Da's de woedende reactie van N-VA over de uitspraken van Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Die zegt dat tot zestig procent van de N-VA #IkSteunTheo-retweets afkomstig zijn van fake accounts. Maar N-VA is dus formeel: zij hebben er alvast niks mee te maken, en accounts aankopen hebben ze zeker niet gedaan.

"Als je de cynische redenering van Groen doortrekt, zou je accounts kunnen aankopen die massaal tweets van tegenstanders retweeten om ze dan af te doen als fake", zegt woordvoerder Joachim Pohlmann aan newsmonkey. "Maar voor alle duidelijkheid: dat doen we ook niet." Al zegt hij niet dat er geen probleem is met fake accounts.

"Dat is gewoon hoe Twitter werkt"

Groen stuurde newsmonkey een hele analyse over de fameuze #IkSteunTheo-tweet. Maar N-VA is niet onder de indruk. Er is volgens N-VA dan ook helemaal niks aan de hand met de bewuste #IkSteunTheo-tweet: "Vanaf het moment dat #iksteuntheo trending werd, zijn er accounts die automatisch trending topics tweeten en retweeten om volgers te lokken naar hun accounts. Daar kunnen we niets aan doen, dat is gewoon hoe Twitter werkt", zegt Pohlmann. "Als Groen dat verbijsterend vindt, is het duidelijk dat Groen nog niet al te veel trending topics heeft gehad."

Maar hoe zit het dan met die curve, die volgens Groen abnormale sprongen maakt? Dat linkt N-VA aan hoe de tweet werd opgepikt door de media. #IkSteunTheo werd op een donderdagavond gelanceerd, te laat voor het avondnieuws, maar wel meteen een vrij groot succes op Twitter. Daarmee haalden ze wel de koppen van de kranten, waardoor de tweet 's ochtends nog eens een boost kreeg. Daarna zat ie simultaan in drie middagjournaals tegelijk: opnieuw een boost, volgens Pohlmann.

"Dit is niet meer gezond"

Het is dus geen abnormaal verloop, al blijf je dan wel zitten met die zestig procent fake accounts die Groen kon terugvinden. Maar die analyse is gewoon niet correct, volgens N-VA. "Dat Groen zoveel van die ‘trendretweeters’ ontwaart, komt omdat ze zijn gaan meten op het einde van de curve. Op dat moment was de tweet over zijn hoogtepunt heen, en daalde het aantal mensen die retweeten." Dan zijn er wel nog een pak bots aan de slag, die automatisch trending topics retweeten. De honderd laatste retweets analyseren zou dus niet representatief zijn.

Of de hetze daarmee gaat liggen is nog maar de vraag. Volgens N-VA is dit een zoveelste poging van links om N-VA te ondermijnen. "Wat Groen nu doet, bewijst de ongezonde obsessie van links voor de N-VA. Wie begint er nu in godsnaam obsessief tweet per tweet de volgers van een account uit te pluizen," zeggen ze daarover. "Dat is gewoon niet meer gezond. Groen moet eens bij zichzelf te raden gaan.

De uitspraken van Meyrem Almaci:

Lees meer