Russisch vliegtuig onderweg naar militaire basis in Syrië neergestort in Zwarte zee: 91 mensen omgekomen

Een legervliegtuig met een militaire band, journalisten en bemanning, onderweg naar de militaire basis Latakia in Syrië is neergestort. Het toestel verdween twintig minuten na opstijgen van de radar boven de Zwarte zee. Alle inzittenden zouden omgekomen zijn. Rusland zit middenin een bloedig conflict in Syrië, waar de militairen naar op weg waren.

De Russische air traffic control verloor kort na het opstijgen van het toestel in Sochi alle contact. Het gaat om een militair toestel van Russische makelij, een Tu-154. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie.

In totaal waren 91 mensen aan boord, 83 passagiers en de bemanning. Het vliegtuig steeg vanmorgen op en zo'n 20 minuten later om 5u40 lokale tijd verloor de verkeerstoren alle contact. Daarop zijn alle reddingsdiensten in de regio ingezet om het toestel te zoeken, zo zegt het Russische ministerie. "Volgens onze eerste data verdween de Tu-154 meteen na het opstijgen in Sochi", zo zegt een officiële bron aan RIA Novosti.

Het toestel verdween over de Zwarte zee. Volgens een bron van RT was het vliegtuig in Sochi om bij te tanken, het kwam van Moscow. Bedoeling was dat het dan doorvloog naar Syrië. Ondertussen zijn er ook rapporten binnen van brokstukken en slachtoffers in de Zwarte zee. Volgens bronnen zou iedere inzittende omgekomen zijn.

Onder de passagiers negen journalisten en de muzikanten van het koor van het Russische leger, het Alexandrov Ensemble. Die zouden optreden op een nieuwjaarsconcert op de Russische luchtmachtbasis van Latakia in Syrië. Van daaruit neemt Rusland deel aan de Syrische burgeroorlog. Daarbij koos de Russische president Vladimir Putin uitdrukkelijk de kant van huidige Syrisch president Assad.

De weersomstandigheden waren uitstekend om te vliegen rond Sochi. Maar toch zoekt men in de eerste plaats naar een technisch falen of een menselijke fout. Over een aanslag heeft voorlopig niemand het.

Lees meer